Hotel z odzysku. Odrestaurowana Cukrownia Żnin

Dawna Cukrownia Żnin zaadaptowana przez grupę Arche S.A. na Centrum Konferencyjno-Wypoczynkowe świętuje wielkie otwarcie. Przez cztery lata, pod przewodnictwem Marka Bulaka oraz Piotra Grochowskiego i Katarzyny Grochowskiej, nad obiektem pracowało w sumie 32 architektów z czterech pracowni – Bulak Projekt, Less is core, Mili Młodzi Ludzie oraz MIXD.

Kiedy w 2016 roku rozpoczęto realizację projektu, większość budynków dawnej fabryki była w katastrofalnym stanie. Ubytki w dachu, woda spływająca po ścianach, walące się stropy i fragmenty konstrukcji wycięte przez złomiarzy sprawiły, że priorytetowo zabezpieczono budynek oraz wszystkie elementy, które można było poddać renowacji.

Udało się uratować około 200 lamp, 120 szaf instalacyjnych oraz 1200 kg rur, z których następnie wykonano ścianę lady recepcyjnej. Architekci wykorzystali również blisko 400 metrów kwadratowych desek, które posłużyły do stworzenia blatów w sali restauracyjnej oraz 850 worków po cukrze, które powróciły do cukrowni jako ekrany wygłuszające w sali konferencyjnej. Główne wejście do hotelu to natomiast element konstrukcji dachu, który nie nadawał się już do pełnienia swojej pierwotnej funkcji. W sumie udało się zabezpieczyć i wyeksponować około 10 000 elementów.

– Najważniejszym założeniem było pozostawienie architektury budynku w jak najbardziej oryginalnym kształcie, co udało się osiągnąć, dodając tylko to, co niezbędne do spełnienia wymagań projektowych i funkcjonalnych. Nowe konstrukcje pojawiały się więc tylko tam, gdzie było to potrzebne. Często jako dodatkowe podparcie istniejącej konstrukcji, a nie jako zamiennik – podkreślają twórcy projektu.

Cukrownia Żnin

Reduce, Reuse, Recycle

Przekształcenie starych fabrycznych zabudowań w nowoczesny industrialny hotel doskonale pokazuje, jak wspaniałe efekty może przynieść podążanie za zasadą 3R – reduce, reuse, recycle. – Uważamy, że za jakiś czas nie będziemy mogli budować nowych budynków. Będziemy zmuszeni wykorzystać obiekty i tereny, które już zostały przekształcone. A jest ich mnóstwo – deklarują architekci zaangażowani w projekt.

Na odrestaurowany obiekt składają się aktualnie dwa hotele mieszczące kolejno 186 i 134 pokoje, kilkanaście sal konferencyjnych o łącznej powierzchni ok. 4000 metrów kwadratowych, kilka restauracji i klubów, mały browar, kręgielnia, aquapark, strefa SPA&Wellness oraz sala zabaw dla dzieci. W planach dewelopera jest jednak dalsza rozbudowa projektu. Uzupełni go m.in. centrum rehabilitacji, klinika medyczna, muzeum Cukrownictwa, muzeum Optymizmu i park handlowy.

Projekt przebudowy Cukrowni zyskał również uznanie wielu specjalistów. Wyróżniono go m.in. nagrodą roku SARP w kategorii Architektura w przestrzeni dziedzictwa; tytułem Modernizacja roku 2021; jak również nagrodą European Property Awards 2021 w kategorii Commercial Renovation/Redevelopment.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły: