Cowork tylko dla odważnych

Architektoniczny recykling staje się coraz powszechniejszy. Nowe życie otrzymują nie tylko wiekowe domy, ale również magazyny i fabryki. Dokładnie tak było w przypadku starej ciepłowni w Bratysławie, której wnętrze Studio Perspektiv przemieniło w nowoczesny cowork dla sieci Base4Work.

Wybudowana w 1944 roku ciepłownia Jurkovič to dzieło modernistycznego architekta Dušana Jurkoviča. Jej historia rozpoczęła się jednak niezbyt fortunnie – tuż po finalizacji budowy stała się ofiarą bombardowania. I choć udało się jej przywrócić pełną funkcjonalność, pozostała jednym z nielicznych zabudowań fabrycznych w mieście.

W 2008 roku została uznana za narodowy zabytek kultury, a następnie przejęta przez słowacką firmę deweloperską Penta Real Estate. Jej przebudowa rozpoczęła się jednak dopiero dziesięć lat później. Podczas współpracy z architektami z pracowni DF Creative Group oraz Pamarch projektanci ze Studio Perspektiv inspirowali się m.in. ikoniczną La fábricą Ricardo Bofilla na obrzeżach Barcelony.

W efekcie przeprowadzonych prac rozległą sieć kotłowni i turbin zastąpił nowoczesny, pięciokondygnacyjny kompleks biurowy. Aby uhonorować industrialną tożsamość zabudowań, wyeksponowano oryginalne betonowe leje i instalacje dźwigowe.

– Projektując wnętrze przestrzeni coworkingowej wzięliśmy pod uwagę kontekst pierwotnego zabytku przemysłowego oraz nowego budynku. Staraliśmy się dopełnić ciepłownię i nawiązać do niej zarówno stylem, jak i geometrią nowych elementów. Chcieliśmy również upewnić się, że zarówno nowa, jak i oryginalna część mają swój odrębny, wyraźnie zarysowany charakter – tłumaczyli Ján Antal i Barbora S. Babocká ze Studio Perspektiv.
Coworking w Bratysławie

Podczas aranżacji wnętrz dla projektantów kluczowa była elastyczność oraz nowatorskie podejście. Przeszklone podłogi w dwóch salach na piątym piętrze pozwalają w pełni podziwiać niezwykłą strukturę budynku. Oprócz tego postawiono na maksymalną funkcjonalność miejsc pracy.

Znajdziemy tu zarówno klasyczne przestrzenie biurowe, jak i hot deski oraz budki telefoniczne. Projekt objął również przestrzenie warsztatowe, oddzielne biura i sale konferencyjne, które mogą pomieścić od czterech do 18 osób na każdym piętrze. Dodano również taras i bar na dachu, przestrzeń na imprezy, restaurację i kawiarnię oraz galerię sztuki współczesnej. Finalnie przestrzeń obejmuje 3900 m kw. i może pomieścić około 450 osób.

Nowoczesny kompleks stanowi doskonałe uzupełnienie rozległej inwestycji Sky Park, z którą sąsiaduje. Z okien coworkingu dostrzec można m.in. cztery 31-piętrowe wieżowce zaprojektowane przez Zaha Hadid Architects, 18-piętrowy budynek biurowy oraz liczne galerie handlowe.

Coworking w Bratysławie

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły:

Zabytkowy szpital zamieniony w luksusową przestrzeń do pracy

Przeobrażenie

Amsterdam | 27 kwietnia 2020

Zabytkowy szpital zamieniony w luksusową przestrzeń do pracy