Trapezowy dom na Słowacji, który pokryje zieleń

Dom z betonu i szkła? Okazuje się, że dla jego mieszkańców stanowi swoistą oprawę pięknego widoku na las, który go otacza. Ten projekt to dzieło pracowni architektonicznej Ksa Studený. Dom na Słowacji powstał nieopodal miejscowości Pernek. 

Budynek zwraca uwagę przede wszystkim swoim trapezowym kształtem i szklaną fasadą. Fasadą, bo szkło zajmuje całą powierzchnię jednej ze ścian. Docelowo to właśnie tylko ona będzie widoczna. Projektanci postanowili dach, jak i pochylone ściany oddać naturze. Niebawem powierzchnie te pokryje naturalna zieleń.

Dzięki temu jedynie ogromne przeszklenia mierzącego 200 m kw. domu pozostaną widoczne dla ludzkich oczu. Z drugiej strony, dla mieszkańców budynku będą one łącznikiem z otaczającą przyrodą. Już teraz zapraszają one zieleń do środka.

Magazyn Design Alive

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Naszym celem było zbudowanie czegoś podobnego do loży myśliwskiej  mówi Jan Studený, założyciel pracowni. Do realizacji takiego założenia „namawiało” samo ukształtowanie działki. Dom posadowiono tyłem do zbocza, za to na wprost pięknego lasu.
Dom składa się z dwóch pięter. Na dole rozplanowano duży salon z jadalnią. Oczywiście jest też kuchnia. Wygospodarowano tu również miejsce na jedną sypialnię oraz idealny do pracy gabinet. Kondygnację wyżej ulokowano dodatkowe dwie sypialnie dla dzieci.
Dom przypomina trapez nie tylko od frontu. Został on również zbudowany na planie tej figury.
 
Budynek zwęża się więc ku tylnej części i chowa się w zboczu wzniesienia. W tym miejscu nie ma więc okien. Właśnie dlatego zaprojektowano tam łazienki i pomieszczenia gospodarcze. Uznano, że ogromne przeszklenia warto ofiarować pomieszczeniom o najważniejszych funkcjach. Dzięki przesuwnym drzwiom  zastosowano je zarówno na parterze, jak i piętrze w ciepłe dni pachnące  powietrze opanowuje całą przestrzeń domu, traktując ją jako naturalną część lasu.

We wnętrzu uwagę zwracają lekkie schody. Meble natomiast dobrano tak, by nie odwracały uwagi od tego, co najważniejsze, czyli widoku za oknem. Postawiono więc na minimalistyczne drewniane meble i równie subtelne oprawy oświetleniowe. Warto dodać, że przestrzeni nie zaburzają też żadne słupy konstrukcyjne ani inne podpory. Całość opiera się na skorupie, czyli zewnętrznych pochyłych ścianach.

Pracownia Ksa Studený zaczęła projektować 1995 roku. Jej obecna siedziba znajduje się w Bratysławie.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: