Smaki Portugalii we wrocławskiej restauracji

Położona nad rzeką restauracja swoją lokalizacją oraz menu przywołuje skojarzenia dalekomorskich wypraw. We wrocławskiej kuchni Martim portugalskie klasyki przenikają się z inspiracjami kulinarnymi z rejonów Indii, Brazylii, a nawet Japonii a autorskie menu dopełnia starannie wyselekcjonowana karta portugalskich win. Za projekt miejsca odpowiada znane Buck.Studio.

Apetyt już od progu zaostrza sam wystrój restauracji. Nasycona, oceaniczna zieleń, akcenty czerwieni nawiązujące do bogatej kultury portugalskiego wina oraz spokojne odcienie beżu w postaci korka pochodzącego z południowych rejonów Portugalii pozwalają poczuć się jak na wakacjach. Poza wyrazistą paletą kolorystyczną, elementem wyróżniającym wnętrze jest nietypowy układ funkcjonalny. Już na samym wstępie zaskakuje widoczna przez szklane witryny całkowicie otwarta kuchnia, sygnalizując swobodny charakter miejsca. Przy wejściu, na froncie kuchni znajduje się chef’s table, gdzie można zagadnąć szefa kuchni obserwując pracę całego zespołu. Strefa ma surowy charakter a jej materiały i wyposażenie. Stalowe regały na wino, industrialny bar, posadzka z lastryko i ceramiczne płytki – nawiązują klimatem do morskiego portu. Między tą częścią restauracji a salą konsumpcyjną, znajduje się wykończony korkiem kredens z prostokątnym, geometrycznym podziałem i bordowymi detalami, będący czytelnym buforem pomiędzy strefami.

Cześć restauracyjna, dzięki przeszkleniom z aż trzech stron, wpuszcza do swojego wnętrza pejzaż rzeki i miasta. Wrażenie braku granic między wnętrzem i zewnętrzem dodatkowo potęgują lustrzane powierzchnie ścian, które odbijają panoramę Wrocławia czyniąc ją integralną częścią wnętrza. Podłoga ułożona z podłużnych, tekowych jak na pokładzie statku, desek oraz odbijający fale Odry, ciemnozielony, perforowany sufit potęgują wrażenie bliskości z naturą.

Integralną częścią projektu jest identyfikacja wizualna oraz zastawa stołowa. Jej elementy korespondują kolorystyką i materiałem z wnętrzem, a grafika nawiązująca do współczesnych podróży – biletów, czy rozkładów dopełnia projekt. Białe naczynia zostały wykonane ręcznie przez portugalskiego rzemieślnika na specjalne zamówienie, podobnie jak ceramiczna ławica ryb wisząca na podświetlanej szklanej kostce umieszczonej w narożnej witrynie restauracji.

Buck.Studio to wielokrotnie nagradzane, multidyscyplinarne studio zajmujące się projektowaniem wnętrz, przedmiotów oraz identyfikacji wizualnej. Specjalizuje się w opracowywaniu konceptów i strategii dla przestrzeni publicznych dedykowanych w szczególności lokalom i przedsięwzięciom gastronomicznym. Autorzy projektów, m.in. Bistro Dinette, kina Nowe Horyzonty, nagradzanej cukierni Nanan oraz restauracji Opasły Tom i Campo.

Więcej na: www.buck.pl www.martim.wroclaw.pl

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Architektura przy stole

Architektura przy stole

Warszawa | 9 lutego 2023

Warszawscy projektanci spotkali się na pierwszej z cyklu „Kolacji Architektów”

Gdy nie chcesz żyć w zwyczajnym mieszkaniu… Apartament jak paczka owocowych landrynek

Landrynka

Tokio | 29 września 2020

Tokijski apartament zaprojektowany przez Adama Nathaniela Furmana