Kuchenna metamorfoza

ZAJC wzmacnia swoją pozycję jako wiodący producent wysokiej klasy kuchni i garderób w Polsce. Ostatnio marka zaprezentowała nowości.

Po sześciu latach od otwarcia, poznański showroom marki ZAJC przeszedł prawdziwą metamorfozę. Wymieniona została znakomita większość ekspozycji. Pojawiły się na niej trzy nowe modele kuchni, a jeden klasyk zyskał nową industrialną odsłonę. Natomiast w wyodrębnionej przestrzeni znalazł miejsce nowy model garderoby walk-in z modnymi szafami w formie witryn, które eksponują zawartość niczym w luksusowych butikach.

Wśród nowych kuchni wyróżnia się model projektu Patryka Zajca, w którym w innowacyjny sposób rozwiązano połączenie wyspy kuchennej ze stołem. Konstrukcja wyspy oparta jest na przeciwwadze, dzięki czemu stół nie posiada nóg. Wychodzący z krawędzi wyspy blat o nieregularnej, zwężającej się podstawie optycznie ją odciąża. Wyspa, zintegrowany z nią stół oraz wysoka zabudowa pokryte są głęboko szczotkowanym fornirem dębowym o przyjemnej w dotyku fakturze. Natomiast pośrodku blatu z wytrawionego granitu biegnie wielofunkcyjny element, w którym ukryte są schowki oraz donice na zioła z odpływem.

W tak luksusowej oprawie swoją premierę na rynku polskim miała najnowsza bezstrefowa płyta indukcyjna marki Gaggenau. Duża, 90 centymetrowa powierzchnia daje szerokie pole do rozwinięcia kulinarnej wyobraźni. W nawiązaniu do idei marki o nieograniczonych możliwościach podczas gotowania na płycie można w dowolnym miejscu ustawić do 6 patelni lub garnków. Połączenie wysokiej jakości materiałów marki ZAJC i luksusowego sprzętu AGD oddało esencję doskonałości w kuchni.

Kolejny nowy model również nie pozostawia wątpliwości co do swojego luksusowego charakteru. Monolityczną wyspę wyróżniają fronty i blaty z jednego rodzaju marmuru Pietra Grey. Jednolity charakter mebla przełamują nieregularne frezowane uchwytu oraz zintegrowany z blatem zlewozmywak z wysokim rantem. Z masywną bryłą wyspy koresponduje wysoka zabudowa, która ma formę delikatnej witryny. Jedynie środkowa cześć mebla ma pełne fronty z nowym rodzajem dekoracyjnych frez.

Trzecią nowością jest odświeżona wersja modelu Z4. Dwie wyspy kuchenne połączone elementem z wbudowaną płytą indukcyjną tworzą wyjątkowo ergonomiczny układ w kształcie litery „H”. Fronty mebla pokryte zostały fornirem dąb wędzony, w którym główną rolę grają subtelne odcienie drewna, dynamizujące wygląd kuchni. Wykończenie to elegancko łączy się z blatem z nowego rodzaju konglomeratu kwarcowego Silestone przypominającego kamień bazaltina. Ciemny odcień szarości znajdziemy natomiast na lakierowanych w macie frontach wysokiej zabudowy. Wszystkie nowe modele kuchni ZAJC wyposażone zostały w jedne z najbardziej luksusowych sprzętów gospodarstwa domowego – urządzenia marki Gaggenau, która jest partnerem poznańskiej firmy.

Nowy charakter zyskał również model Z1. Neutralną formę kuchni przełamuje dodany niedawno półwysep. Jego blat wykonany jest z masywnej, litej deski dębowej, która zachwyca naturalnym rysunkiem słojów, sękami i spękaniami. Przyciąga uwagę przyjemną fakturą kojarzącą się z ciepłem domowego ogniska. Z surowym blatem koresponduje wykonana z czarnej stali podstawa z widocznymi spawami poszczególnych elementów. Połączenie dwóch surowych, naturalnych materiałów nadaje kuchni nieco industrialny styl.

Więcej na: www.zajc.pl

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Bo kuchnia to serce domu

Bo kuchnia to serce domu

Poznań | 18 listopada 2022

Historia o pracowitości i konsekwentnym rozwoju. Rozmawiamy z Justyną Zajc