Wielka płyta w wielkim stylu!

Niemcy, Czesi czy Polacy… wszyscy doskonale znamy bloki z wielkiej płyty, które zapewniały dach nad głową tysiącom rodzin. Krzywe ściany, psujące się windy… Nie zawsze były idealne, niektórzy ich nienawidzili. Tymczasem czeka nas powrót do łask wielkiej płyty… Czy stare bloki będą więc jak nowe? Jak wygląda powrót wielkiej płyty w Czechach? Przyjrzymy się projektowi pracowni architektonicznej re:architekti z Czech.

Wszystko zaczęło się od Pani Ditrychovej, która przewodniczy Stowarzyszeniu Właścicieli Jednostek (odpowiednik naszej wspólnoty mieszkaniowej) w jednym z bloków w czeskiej Pradze. Chciała poprawić jakość mieszkań – swojego oraz sąsiadów. Wraz z nimi zaczęła zastanawiać się, co można byłoby zmienić w blokach, by żyło się w nich lepiej.

Wraz ze studiem projektowym re:architekti mieszkańcy zaczęli snuć wizje o nadbudowie, dobudowaniu windy czy wreszcie rozbudowie loggii itp. Część pomysłów upadła, inne jednak udało się zrealizować.

Czy w związku z tym powrót wielkiej płyty jako uwspółcześnionej substancji mieszkaniowej jest w Czechach możliwy na większą skalę?

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

Powrót wielkiej płyty

W Republice Czeskiej od drugiej połowy XX wieku w prefabrykowanych budynkach mieszkalnych mieszka ponad 3 miliony ludzi. Domy mają często kilkudziesięciu właścicieli w różnym wieku i o różnym statusie społecznym, o różnych wymaganiach i przy tak dużej liczbie bardzo trudno jest im się na cokolwiek zgodzić. 

— Rzeczywistość jest taka, że wszelkie adaptacje budynków wykraczające poza podstawowe prace konserwacyjne są bardzo rzadkie lub wręcz niemożliwe. Dlatego też bardzo interesujące było dla nas to, że właściciele jednego z takich bloków mieszkalnych z lat 70. XX wieku zwrócili się do nas z dość ogólnym zadaniem dotyczącym ulepszenia ich domu – informują architekci z pracowni re:architekti.

Co udało się zrealizować w tym przypadku? Za pomocą prostej konstrukcji wspornikowej architekci powiększyli trudną w użytkowaniu loggię. Z głębokości 1,1 m powiększyli ją do ok. 2 m.

Bloki bloku wschodniego

Każde mieszkanie ma teraz jedną ciągłą loggię zamiast dwóch mniejszych. Umożliwia to tworzenie w zewnętrznej przestrzeni mieszkań ogrodów czy po prostu miejsc służących relaksowi.

Każdy właściciel domu mógł wybrać nowe okna czy podłogi. Z wyjątkiem powiększenia okien w niektórych mieszkaniach, oryginalna konstrukcja pozostała nienaruszona.

Wsporniki wykonane ze spawanej stali służą nie tylko do podparcia nowych loggii. Stabilizują też oryginalną konstrukcję budynku. Wsporniki są pokryte powłoką ognioodporną, a pozostała konstrukcja stalowa jest ocynkowana ogniowo. Konstrukcja umożliwia zastosowanie dodatkowego przeszklenia.

re:architekti

Pracownia architektoniczna re:architekti powstała w 2011 roku z wizją pracy nad zadaniami urbanistycznymi. Dość szybko zyskała renomę i regularnie nagradzana jest w konkursach architektonicznych. Architekci najchętniej pracują nad budynkami użyteczności publicznej. Istotą pracy pracowni jest zainteresowanie kontekstem, wrażliwość i empatia.

 

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Ołtarz na szpargały

Ołtarz na szpargały

Praga | 22 października 2023

Jiří Krejčiřík stworzył kolekcjonerską serią oryginalnych mebli. Zaskakują!

Kolorowy funkcjonalizm

Kolorowy funkcjonalizm

Praga | 11 marca 2023

W tym mieszkaniu od No Architects wszystko zostało zaprojektowane od podstaw

Betonowa rewolucja

Betonowa rewolucja

Praga | 21 lutego 2023

Architektka wnętrz Markéta Bromová zaprojektowała mieszkanie bez drzwi