Baildomb Roberta Koniecznego. Apartamentowiec utylitarny

Baildomb to drugi, po Unikato, projekt apartamentowca Roberta Koniecznego. Powstał w katowickim Dębie, dzielnicy którą do niedawna inwestorzy omijali szerokim łukiem. – Dwóch wcześniejszych deweloperów wycofało się z inwestycji w tym miejscu, bo analizy sprzedaży nieubłaganie wykazywały, że nikt tu nie będzie chciał zakupić mieszkania. Jednak my widzieliśmy potencjał tej okolicy – mówi szef pracowni KWK Promes.

Dąb ma chaotyczną, skrajnie zróżnicowaną zabudowę, która okazała się dla architektów niezwykle inspirująca. – Łatwiej wymienić, czego tam nie ma. Zauważyliśmy jednak w tym chaosie pewne regularności – wszystkie budynki bez wyjątku otoczone są rozmaitymi ogrodzeniami, czy same w połączeniu z murami tworzą zamknięte podwórka. Cała okolica jest posklejana z różnych, często niepasujących do siebie elementów – dodaje architekt.

Główna idea budynku opiera się na tym bogatym zróżnicowaniu dzielnicy. Postanowiono zebrać z okolicy najczęściej występujące typologie i złożyć z nich wertykalną strukturę. Dzięki temu wszyscy mieszkańcy mogą cieszyć się równym dostępem do światła dziennego i mają zapewniony widok na pobliski park, którego bezpośrednie sąsiedztwo jest największym atutem działki. I tak na parterze znajdują się domki z ogródkami, kolejne trzy piętra to klasyczna mieszkaniówka, najwyżej ustawiono luksusowe wille miejskie. Różnorodność typów mieszkań i ich standardu miały służyć ściągnięciu mieszkańców o różnym statusie społecznym.

Szczególnym wyzwaniem był parter, gdzie miały znaleźć się mieszkania. Z bezpośredniego otoczenia zaczerpnięto motyw ogrodzenia charakterystyczny dla tej okolicy. Na parterze znajdują się „domy z ogrodami” z ogrodzeniami o zmiennej wysokości, które zapewniają poczucie prywatności i jednocześnie widoki oraz dobre nasłonecznienie. Te murki niejako doklejają się do istniejących ogrodzeń w okolicy, tworząc z nimi wizualną ciągłość. Wyżej ułożono trzykondygnacyjną bryłę ze standardowymi mieszkaniami. Czarny kolor nawiązuje do smołowanych ścian szczytowych pobliskich budynków. Na zielonym dachu znalazły się z kolei jedno– i dwupiętrowe wille, nawiązujące kolorami w różnych odcieniach szarości – podobnie jak parter – do okolicznych domów i ich dachów.

Więcej na: www.kwkpromes.pl

Powiązane artykuły:

Premierowo na „Design Alive”. Robert Konieczny prezentuje From The Garden House

Architektura tła

| 17 lutego 2021

From The Garden House. Najnowszy projekt KWK Promes Roberta Koniecznego

Nowości wydawnicze. Dziesięć książek, które warto mieć

Nowości wydawnicze

| 9 stycznia 2021

Dziesięć książek, które warto mieć. „Design Alive" poleca!

Dom Kwadrantowy. O niezwykłym budynku podążającym za słońcem opowiadają nam jego architekci i właściciele

Pochwała Słońca

Warszawa | 11 czerwca 2020

Dom Kwadrantowy. O niezwykłym budynku opowiadają nam projektanci i właściciele

Polski projekt doceniony w Europie

Polska czołówka

Warszawa | 31 października 2019

European Property Awards kolejny raz nagradza polską pracownię

Budynek w stylu przybrudzonej moderny. Bo takie są dziś Katowice

Unikato

katowice | 13 czerwca 2019

Blok mieszkalny nawiązujący do moderny od KWK Promes.

Kolejna niezwykła realizacja słynnego polskiego architekta. Dom reagujący na położenie słońca

Dom kwadrantowy

warszawa | 2 czerwca 2019

Kolejna niezwykła realizacja słynnego architekta Roberta Koniecznego.