Nowy klub jazzowy w Warszawie ukrywa się dwa piętra poniżej skrzyżowania ul. Koszykowej z Wilczą, w podziemiach Hotelu Nobu.

NAJCIEKAWSZE NOWE MIEJSCA W POLSCE, KTÓRE KONIECZNIE MUSICIE ODWIEDZIĆ

TEKST: MARIUSZ WALISZEWSKI. ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

WARSZAWA 16.9.2020

MIEJSCA

Ostatnie miesiące to wysyp dobrej architektury i znakomicie zaprojektowanych miejsc. Od apartamentowców, hoteli i centrów handlowych, przez restauracje, kluby i kawiarnie, aż po showroomy i butiki. Oto mały wycinek tego, co ostatnio nam wyrosło. W Polsce!

Bistro Słodowa
Lokal działa w otwartej latem Concordii Design na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Otwarta przestrzeń została podzielona na mniejsze strefy z pomocą wysokich roślin oraz zaprojektowanych indywidualnie mebli. Void wypełniły wysokie stoły ze zintegrowanym oświetleniem, mniejsze boksy oraz podwieszone na stalowej konstrukcji zasłony, które wydzielają i tworzą przytulną przestrzeń. Uzupełnieniem koncepcji restauracji jest aranżacja otwartego tarasu na dachu budynku. Za projekt odpowiadało studio mode:lina.
www.concordiadesign.pl

BistroSlodowa

Jassmine
Nowy klub jazzowy w Warszawie ukrywa się dwa piętra poniżej skrzyżowania ul. Koszykowej z Wilczą, w podziemiach Hotelu Nobu. Kameralny lokal tworzy unikalne okoliczności dla prezentacji muzyki na żywo. To uosobienie historii gatunku balansującego na granicy elegancji i swobody, koncentracji i żywiołu, oraz refleksji i ekstatycznej zabawy.
www.jassmine.com

Jassmine2

Martim
Położona nad rzeką restauracja swoją lokalizacją oraz menu przywołuje skojarzenia dalekomorskich wypraw. We wrocławskiej kuchni Martim portugalskie klasyki przenikają się z inspiracjami kulinarnymi z rejonów Indii, Brazylii, a nawet Japonii a autorskie menu dopełnia starannie wyselekcjonowana karta portugalskich win. Za projekt miejsca odpowiada Buck.Studio.
www.martim.wroclaw.pl

Martim

Waszyngton W96
Lokal przy ul. Waszyngtona 96 na warszawskiej Pradze powstał w pawilonie handlowym z lat 60. Mimo że budynek nosił miano reliktu przeszłości, projektanci (pracownia Sojka & Wojciechowski) dostrzegli potencjał opuszczonego gmachu i postanowili napisać zupełnie nową historię tego miejsca. Dziś wnętrze nawiązuje do estetyki PRL, a najważniejszym jego elementem jest długi bar pokryty lastryko. Współczesnego sznytu dodają pastelowe fotele, lampy z metalowymi abażurami i podwieszane pod sufitem lustra. W karcie znajdziemy krótkie menu śniadaniowe i kolacyjne inspirowane kuchnią francuską.
www.facebook.com/waszyngton96/

Waszyngton W96

Monopolis
Unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowo-kulturalny powstały w dawnym, kompleksowo zrewitalizowanym Zespole Zakładów Przemysłu Spirytusowego „Monopol Wódczany” w Łodzi. Ten kompleks to jeden z najważniejszych symboli fabrycznego dziedzictwa Łodzi. Był to trzeci co do wielkości kompleks fabryczny (po zakładach Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego) zbudowany został w 1902 roku i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju miasta. A dziś wraca w nowej formie.
www.monopolis.pl

Monopolis

NOTI Studio
Po 15 latach na rynku meblarskim polska marka NOTI postanowiła uruchomić swój własny salon w Warszawie. Z początkiem roku na Sadybie otwarte zostało NOTI Studio. Showroom mieszczący się przy ul. Okrężnej 36, w zabytkowej willi pochodzącej z 1923 roku, służyć ma nie tylko wszechstronnej prezentacji oferty marki – ma również kreować branżowe wydarzenia skupiające pasjonatów designu oraz miłośników polskiego rzemiosła.
www.noti.pl

noti studio 2-hq

Showroom Flokk
440-metrowa przestrzeń przy ulicy Konstruktorskiej 12A w Warszawie, zaprojektowana przez poznańską pracownię mode:lina, to adres do zapamiętania przez wszystkich miłośników dobrego designu. Flokk to dom marek – HAG, RBM, RH, Offecct, Giroflex, BMA, czy polski Profim – specjalizujących się w rozwiązaniach biurowych, które wyróżnia głębokie myślenie projektowe.
www.flokk.com/pl-pl/poland

flokk

Elektrownia Powiśle
Po 12 latach od rozpoczęcia prac projektowych zakończyła się rewitalizacja stołecznej Elektrowni Powiśle. To wyjątkowe miejsce po ponad wieku zostało przywrócone przestrzeni publicznej i pełni obecnie funkcje usługowe, biurowe, a już wkrótce mieszkaniową i hotelową. Za projekt rewitalizacji odpowiada biuro APA Wojciechowski Architekci.
www.elektrowniapowisle.com

ElektrowniaPowisle

LUIS Mexicantina
Najlepiej zaprojektowane wnętrze komercyjne w Gdyni w konkursie Gdynia Design Days 2020. Za projekt restauracji odpowiada pracownia Akurat (Maciej Ryniewicz i Rafał Kaltowski). – Inspiracji szukaliśmy w fakturach, barwach oraz architekturze. Tym sposobem trafiliśmy na twórczość Luisa Barragana, która miała znaczący wpływ na wygląd naszego lokalu, a także jego nazwę – wspomina współwłaściciel lokalu Krzysztof Czop.
www.mexicantina.pl

LUIS Mexicantina_projekt Maciej Ryniewicz i Rafał Kaletowski_fot. PION studio (1)

Nobu Hotel
– Zabieram ze sobą do Polski część Nowego Jorku – powiedział Rober De Niro zapowiadając otwarcie swojego hotelu w Warszawie. Obiekt składa się z dwóch części i łączy w sobie nowoczesność z klasyką. Pierwsza, znajdująca się w przedwojennym Hotelu Rialto, utrzymana jest w stylu Art Deco. O jej koncepcję zadbała pracownia De Novo. Druga część zachwyca nowoczesną formą ze szkła i kamienia oraz roślinnością zdobiącą zewnętrzne tarasy, a stworzona przez Medusa Group i kalifornijskie Studio PCH.
www.warsaw.nobuhotels.com 

Hotel_Nobu

Butik Kopi
Marka Natalii Kopiszki znana dotąd głównie z biżuterii, teraz oferuje również unikalne, ręcznie robione akcesoria do domu, jak lustra o nieregularnych kształtach, lampy, wazony, świece, czy klamki w kształcie kobiecego ciała. Potrzebne było więc stworzenie miejsca, które będzie podążać za rozwojem Kopi. Projekt wnętrza butiku Kopi przy ul. Oleandrów w Warszawie przygotowali architekci z pracowni Noke Architects.
www.kopi.com.pl

jewlery boutique interior design

Massolit Cooks
Charakterne bistro w sercu krakowskiego Kazimierza serwuje dania wegetariańskie i wegańskie. Inspiracje kulturą żydowską i amerykańską sprawiają, że to najlepszy adres w mieście, żeby spróbować jednocześnie nowojorskich serników i żydowskich hamantaszy. Projekt autorstwa Barbary Nawrockiej i Dominiki Wilczyńskiej (Miastopracownia).
www.facebook.com/massolitcooks

Massolit Cooks