Dom dla pisarza

Zazwyczaj szopy stawiane w ogrodowych zakątkach pełnią funkcję składzików, w których przechowujemy niepotrzebne rzeczy. Czasami są miejscem integracji chowającym nudzące się dzieci. Z kolei londyńska altana ma do odegrania nietypową rolę – przestrzeni pełnej skupienia.

Ukończony w zeszłym roku projekt powstał na zamówienie angielskiego pisarza oraz ilustratora. Mieszkając w londyńskiej dzielnicy Hackney, marzył o lokum, w którym mógłby pozwolić sobie na maksymalną koncentrację. Tę wiedzę wykorzystali architekci z biura Weston Surman & Deane, kreując w znajdującym się za domem ogrodzie biurowy obiekt.

Główną częścią budynku jest zajmujące niemal całą powierzchnię pomieszczenie. Znajdują się w nim przedmioty niezbędne do pracy twórczej – biurko, krzesło, biblioteczka oraz stanowisko do higieny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by pokój ten wykorzystać także jako strefę relaksu.

Domek wita zadaszoną werandą. Po jej prawej stronie ukryła się wnęka przeznaczona na magazynowanie drewna kominkowego. Przytulne wnętrze od podwórka oddzielają przesuwane szklane drzwi występujące także w charakterze okien, co powoduje, iż przestrzeń jest pełna naturalnego światła.

Sercem biura jest otoczony betonowymi płytami piec zapewniający ciepło. Z kolei wokół niego wije się montowany na zamówienie i zapełniający całą ścianę regał z księgozbiorem. W jedną z jego półek wkomponowano porcelanową umywalkę wraz z miedzanymi kranami, by po skończonej pracy, artysta mógł umyć swoje narzędzia.

Materiał wykorzystany niemalże w całości obiektu to drewno – podłogę zdobi sosnowe, natomiast resztę, w tym gonty dachowe – drzewo cedru. Pionowe, a przy tym ażurowe, ułożenie listewek sprawia, iż budynek zdaje się świecić. Asymetryczne przesunięcia w nachyleniu dachu spowodowały, że idealnym pomysłem stało się stworzenie świetlika. Dzięki niemu światło słoneczne pada wprost na miejsce pracy pisarza.

Inspiracją do stworzenia domku była pasja artysty – literatura dla dzieci oraz mitologia. Bajkowe konotacje docenili twórcy AJ Small Project Awards 2014, wyróżniając obiekt nominacją.

Więcej na: www.wsdarchitecture.com

no images were found

Powiązane artykuły:

Ciepło w sercu polarnej zimy

Gorąco na Disko

Disko | 2 grudnia 2018

Na grenlandzkiej wyspie powstała innowacyjna Strefa Komfortu Ariston.

Dom z podcieniami

Dom z podcieniami

świerklaniec | 27 czerwca 2016

Dom w Świerklańcu to kolejna interesująca propozycja jojko+nawrocki architekci.

Pośród sosen wyrósł dom

Dom pośród sosen

Warszawa | 11 czerwca 2016

Dom pod Warszawą - nowa realizacja pracowni jojko+nawrocki architekci.

W Mieście Kamieni

Strefa relaksu

Tepoztlán | 24 listopada 2014

Wakacyjny dom do wynajęcia w legendarnym Tepoztlán.