Urbanistyczna plomba. To biuro start-up’u!

Podłużna, wąska działka w Dżakarcie, w Indonezji, jak dotąd nie wzbudzała zainteresowania. Otaczające ją budynki oraz kłopotliwe wymiary – zaledwie 4 metry szerokości i 15 metrów długości – sprawiały, że zdawała się być niemożliwą do zagospodarowania. Kiedy więc patrzymy na eleganckie i funkcjonalne biuro lokalnego start-up’u, które tu wyrosło, tym bardziej zadajemy sobie pytanie: jak to możliwe? Kluczem okazał się po prostu – dobry pomysł.

Budynek został wsunięty pomiędzy dotychczasowe zabudowania, stykając się z nimi ścianami z dwóch stron. Takie rozwiązanie postawiło architektów ze studia projektowego K-Thengono przed wyzwaniem zapewnienia wnętrzu odpowiedniej wentylacji i doświetlenia. Projektanci zastosowali więc prześwity na poziomie klatki schodowej oraz przeszklenie dachu, dzięki czemu światło swobodnie dociera do wszystkich pięter. Wspornikowy układ schodów bez podstopnic oraz świetliki mają również dodatkowy atut – znacząco polepszają cyrkulację powietrza w budynku.

Poszczególne funkcje rozłożono na osobnych piętrach. Parter łączy niewielką przestrzeń konferencyjną z częścią socjalną, gdzie przy rozległym stole można pracować, ale także celebrować posiłki przyrządzone przy niewielkim aneksie kuchennym. Kolejny poziom służy jako komfortowa kawalerka do dyspozycji pracowników – jest niezastąpiona podczas przedłużającej się pracy. Taras na dachu zachęca natomiast do relaksu z widokiem na panoramę miasta. Biuro wyposażone jest ponadto w niewielki szyb windowy, który zapewnia swobodę korzystania z budynku również osobom niepełnosprawnym.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: