W blasku słońca

Wypełnione światłem mieszkanie na Starym Grunwaldzie – poznańskiej dzielnicy pełnej zacisznych uliczek i przydomowych ogrodów, to realizacja, za którą odpowiadała pracownia LBWA, tworzona przez Marię Łuczkowską i Szymona Brzozowskiego.

– Już po pierwszej wizycie zachwyciliśmy się przede wszystkim światłem, które wpadało do mieszkania od strony ogrodu i zdecydowaliśmy się wykorzystać ten potencjał – mówi Maria.

Pierwotnie mieszkanie podzielone było na dwa duże pokoje, kuchnię i łazienkę. Inwestorom zależało na wyodrębnieniu dodatkowego pomieszczenia przeznaczonego na domowe biuro, dlatego projekt rozpoczęto od wprowadzenia zmian w układzie funkcjonalnym. W wyniku tego zabiegu mały gabinet z garderobą zastąpił miejsce dawnej kuchni, a samą kuchnię połączono z pokojem dziennym, tworząc aneks. 

W całym mieszkaniu, którego powierzchnia wynosi 74 m kw, zachowano i odrestaurowano stary, dębowy parkiet, a tonacja pomieszczeń utrzymana została w jasnych barwach z akcentami ciemnego drewna.

Magazyn Design Alive

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

Pierwotny otwór drzwiowy łączący dawną kuchnię z sypialnią nie został zamurowany, dzięki temu za frontami szafy znajdującej się w sypialni kryje się przejście do garderoby.

Duże przeszklenie łączące pokój dzienny z sypialnią w pełni wykorzystuje potencjał światła, które wpada od strony południowej i sprawia, ze pomieszczenie daje poczucie większej przestrzenności.

W centralnym punkcie części dziennej znajdują się stół z krzesłami, będącymi perełkami duńskiego designu, które doskonale współgrają z regałem wykonanym przez lokalnych rzemieślników według indywidualnego projektu. Dopełnieniem tej przestrzeni jest lekka i jasna sofa.

Prywatność w sypialni zapewniają delikatne zasłony, choć jak sami właściwie przyznają, połączenie tych dwóch pomieszczeń, światło oraz poczucie dużej przestrzeni sprawiło, że rzadko czują potrzebę ich zasłaniania.

W kuchni wprowadzono ciąg kuchennych szafek z drewnianymi frontami w kolorze wędzonego dębu, które zostały uzupełnione wiszącymi szafkami w odcieniu ciepłej szarości. Blat wykonano z naturalnego kamienia, a lodówkę ukryto we wnęce.

W miejscu dawnej łazienki wydzielono małe pomieszczenie gospodarcze z miejscem na pralkę oraz podgrzewacz ciepłej wody. Takie rozwiązanie pozwoliło na stworzenie bardzo funkcjonalnej łazienki o czystej i prostej formie, w której jasne, duże płytki tworzą jednolitą płaszczyznę na posadzce oraz ścianie z prysznicem. Akcentem jest tu drewniana szafka z kamiennym blatem i umywalką, a duże lustro dodatkowo rozświetla i powiększa przestrzeń.

Założona w 2010 roku pracownia LBWA prowadzona jest przez Marię Łuczkowską (ur. 1987) absolwentkę ASP w Poznaniu kierunku Projektowania Wnętrz i Wzornictwa oraz Szymona Brzozowskiego (ur. 1985), absolwenta poznańskiej Politechniki, kierunku Architektury i Urbanistyki. Duet tworzy projekty założeń urbanistycznych architektury, wnętrz i wzornictwa w przestrzeni prywatnej oraz komercyjnej. Uczestniczy też w procesie inwestycyjnym, od koncepcji aż do realizacji wraz z jej nadzorem.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: