Prostota i harmonia przy Rynku Wildeckim

Wilda to dziś jedna z szybciej rozwijających się historycznych, wielkomiejskich dzielnic Poznania. Rewitalizacji poddawane są kolejne kamienice, a nieliczne, puste działki uzupełniane są nową zabudową. W jednym z takich nowych budynków, w sąsiedztwie Rynku Wildeckiego, będącego centralnym punktem dzielnicy, znajduje się mieszkanie zaprojektowane przez pracownię LBWA.

Właściciele kupili ten lokal z myślą o przeznaczeniu na wynajem długoterminowy. Jego odpowiednia aranżacja, dostosowana do funkcji, stała się największym wyzwaniem przed jakim stanęli architekci. W przedstawionej przez nich propozycji jasne, harmonijne wnętrze wypełnione naturalnymi materiałami miało się wyróżniać na tle innych ofert wyglądem, ale przede wszystkim być funkcjonalne a wykorzystane materiały trwałe i ponadczasowe.

Już na etapie budowy projekt uzgadniany był z generalnym wykonawcą, co umożliwiło wprowadzenie indywidualnych zmian dotyczących m.in. lokalizacji ścian działowych, rozmieszczenia punktów instalacji elektrycznych czy pozostawienie nieotynkowanych sufitów.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

Rozciągająca się wzdłuż korytarza wejściowego szaro zielona zabudowa kryje wejście do sypialni oraz pojemne szafy.

W salonie oraz sypialni posadzkę pokrywa dębowy parkiet w formie kwadratów. Podłogę w pozostałej części mieszkania wykończono jasną płytką lastriko.

Otwartą na salon kuchnię podzielono na dwie części – wysoką zabudowę w kolorze ścian oraz ciąg niskich szafek z frontami wykończonymi jasnym, dębowym fornirem. Blat oraz opaskę ścienną wykonano z naturalnego kamienia. Całość uzupełnia prosta w formie dębowa szafka wisząca z przesuwnymi frontami z ryflowanego szkła.

Pozostawienie nieotynkowanego sufitu pozwoliło bez dodatkowych nakładów finansowych uzyskać powierzchnię o oryginalnej fakturze. Jego surowość przełamują ściany utrzymane w tonacji ciepłej bieli. Całość wizualnie zmiękczono lekkimi zasłonami oraz jasnymi, dębowymi meblami według indywidualnego projektu pracowni LBWA.

Łazienka również utrzymana jest w jasnej kolorystyce. Ściany wykończone zostały płytką o mniejszym formacie z motywem delikatnej kratki. Umywalka opiera się na metalowym, czarnym stelażu. Duże lustro dodatkowo rozświetla i powiększą przestrzeń. We wnęce zaprojektowano dużą szafę w kolorze ścian z miejscem na pralkę.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Dom ze sztuką

Dom ze sztuką

Poznań | 3 lipca 2023

Idealne połączenie funkcjonalności ze sztuką abstrakcyjną