Stonowana równowaga

Wnętrze wiekowego domu w Krotoszynie, którego powierzchnia liczy ponad 300 metrów kwadratowych, przeszło metamorfozę, po której stał się on minimalistyczną ostoją w stonowanych barwach. Właściciele domu – ceniący minimalizm i funkcjonalność, marzyli o tym, aby przestrzeń, z którą od dawna są związani, odpowiadała ich obecnym potrzebom. Projekt zrealizowała pracownia Pulva.

– Najlepiej czujemy się w tematach, w których odnajdujemy spokój i harmonię. We wnętrzach bliskich naturze, nieprzesyconych dodatkami czy dekoracjami. Takich, w których liczy się przestrzeń, światło i kolor – mówią architekci z pracowni Pulva.
 
Aranżację wnętrza cechują proste linie, funkcjonalizm i paleta kolorystyczna zbudowana z ciepłych odcieni szarości. Królują gładkie i jednolite powierzchnie. Przestronne pomieszczenia wypełniają proste w formach meble Rimadesio, Minotti i Porro oraz oprawy oświetleniowe Kreon, wprowadzające nastrojowe oświetlenie.
 
Wizja właścicieli, wpisująca się w estetykę pracowni Adama Pulwickiego zaowocowała bardzo spójną realizacją.
 

Magazyn Design Alive

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

W salonie połączonym z jadalnią i dyskretnie odizolowaną kuchnią pojawiają się subtelne zielenie, które wkradają się do wnętrza również przez okno.  Meble – oczywiście są minimalistyczne, na kanapie leżą poduszki, a duże okna zdobią proste długie zasłony. Zwieńczeniem całości jest obraz autorstwa Katarzyny Zygadlewicz, stanowiący jednocześnie przyjemny akcent kolorystyczny. Dom wypełniają również rzeźby Tomasza Górnickiego.

Kuchnia to czysta aranżacja przestrzeni, tworzą ją dwie odrębne wyspy. Dominują tu geometryczne kształty, a wszystko zostało ukryte za gładką powierzchnią zabudowy.

Kojąca atmosfera sypialni to zasługa ciepłych szarości, których barwa została podkręcona podświetlonym dużym okrągłym lustrem. Duże łóżko posiada tapicerowane wezgłowie dodające wnętrzu przytulności. Tu również postawiono na prostotę i zrezygnowano ze zbędnych dodatków.

Wysoka jakość materiałów połączona ze sztuką stworzyła wnętrze minimalistyczne, funkcjonalne i eleganckie.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Bez kompromisów

Bez kompromisów

Warszawa | 6 grudnia 2022

Pracownia Pulva zaprojektowała wnętrza kancelarii PCS Littler

Miejsce dobrych relacji

Miejsce dobrych relacji

Warszawa | 18 listopada 2022

Adam Pulwicki opowiada o kulisach powstania dwóch nowych salonów jego projektu