Betonowy pawilon pośrodku pola kwitnących brzoskwiń

Peach Hut, rzeźbiarski pawilon z kolorowego, odlewanego na miejscu betonu to najnowsze dzieło chińskiej pracowni Atelier XI. Położony pośrodku pola kwitnących brzoskwiń budynek jest częścią większego projektu obejmującego stworzenie serii pawilonów mających na celu ułatwienie dostępu do edukacji ubogiej ludności z terenów wiejskich hrabstwa Xiuwu, w północno-zachodniej części prowincji Henan w Chinach.

Xiuwu, obejmujące zasięgiem aż 630 kilometrów kwadratowych, skupia zaledwie kilka niewielkich wiosek. Pierwotny projekt, z jakim władze hrabstwa zwróciły się do architektów, zakładał stworzenie rozległego centrum kulturalno-artystycznego. Spoglądając na projekt przez pryzmat potrzeb mieszkańców, postanowili oni jednak stworzyć serię budynków, które pomogą znacznie szerzej wesprzeć lokalne społeczności i zachęcić do integracji.

pawilon

Formę pawilonu zainspirowała otaczająca go zieleń – naśladuje wygięte w jedną stronę drzewka brzoskwiniowe z pobliskiego sadu. Różne kształty okien odpowiadają zróżnicowanym kątom oświetlenia, zaś barwa, jaką przybrał pawilon to wynik fascynacji architektów niezwykłą barwą brzoskwiniowych kwiatów. Minimalistyczną bryłę zdobi jedynie nieduży relief na wschodniej elewacji będący podobizną drzewka brzoskwiniowego. Również wewnątrz jedynym odejściem od różowych krzywizn betonu są wykonane z brązu kinkiety i czarne poręcze.

Peach Hut jest pierwszym z siedmiu obiektów, jakie zaplanowano w ramach projektu. Pierwszy etap realizacji zakłada powstanie również dwóch innych mikropawilonów: amfiteatru Water Theatre oraz biblioteki Ruins Book House.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły: