Ten hotel to raj dla miłośników książek

Otoczony górami hotel kapsułowy w wiosce Qinglongwu, w chińskiej prowincji Zhejiang, choć dziś zachwyca, jeszcze do niedawna był zapomnianą przez świat tradycyjną konstrukcją z drewna i ubitej ziemi. 

Na zlecenie klienta Atelier tao+c przeprojektowało i zregenerowało budynek, tworząc na przestrzeni 232 metrów kwadratowych przytulny hotel kapsułowy dla 20 osób, połączony z dwupiętrową biblioteką publiczną. Aby dostosować pierwotną strukturę do współczesnych standardów, pozbyto się wszystkich zastanych ścianek działowych i podłóg. Za pomocą nowej, stalowej konstrukcji zupełnie od podstaw wyznaczono granice poszczególnych stref, a także podział na piętra.

Część hotelową stanowi sypialnia podzielona na dwie strefy – z kapsułami sypialnianymi dla mężczyzn i kobiet, oraz dwie łazienki. Całą pozostałą przestrzeń poświęcono bibliotece. Bambusowe półki pokrywają niemal każdy dostępny zakamarek, a dostęp do książek na wyższych poziomach zapewniają schody prowadzące do poszczególnych stref.

Wielkie okna sprawiają, że nocą budynek wygląda niczym klimatyczna latarnia pośrodku leśnego mroku.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły: