Wnętrza pełne włoskich smaków

Hongkong, poza byciem jednym z największych światowych centrów biznesowych, jest również prawdziwym zagłębiem restauracyjnym. Od tradycyjnej kuchni kantońskiej po zupełnie rewolucyjne eksperymenty kulinarne – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nasycimy się tu nie tylko bogactwem smaków, ale również dopracowanymi aranżacjami wnętrz. Do ścisłej czołówki dołączyła niedawno restauracja Estro.

Szef kuchni Estro, a zarazem jej pomysłodawca, Antimo Maria Merone, zabiera gości w wysmakowaną podróż do jego włoskich korzeni. Nie zabrakło tu również odniesień do lokalnej kultury, za sprawą współpracy z Yenn Wong, założycielką JIA Group – przemysłowego giganta mającego pod swoją opieką aż 12 wyróżnionych gwiazdkami Michelin restauracji oraz hongkońskim architektem André Fu.

Estro to po włosku „inspiracja” co trafnie oddaje panujący w restauracji nastrój. Prowadzące do sal betonowe korytarze odwzorowują klimat panujący na ulicach rodzinnego miasta szefa kuchni. W recepcji gości wita zielono-turkusowa tapeta z aksamitnym wykończeniem, doskonale korespondująca z ukwieconą kutą bramą, zaś idąc do głównej sali łososiowo-pomarańczowe ściany zaakcentowane głębokim burgundem i szałwiową zielenią przywodzą na myśl włoskie salotto. Znajdziemy tu również dwa zakamarki przyozdobione muralami autorstwa Elsy Jean de Dieu z Hongkongu. Serce restauracji, niczym w prawdziwym włoskim domu, stanowi kuchnia będąca swoistym teatrem dla kulinarnej sztuki Merone, który swoje czary odprawia przy imponującym stole będącym przedłużeniem strefy kuchennej.

Hongkong

Antimo Maria Merone

Estro to pierwsza niezależna restauracja w portfolio urodzonego w Neapolu szefa kuchni, który przybył do Hongkongu w 2012 roku, aby pracować u boku szefa kuchni Philippe’a Leveille’a. W latach 2014-2020 pełnił funkcję szefa kuchni restauracji 8 ½ Otto e Mezzo Bombana w Makao, zdobywając swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. Po powrocie do Hongkongu nawiązał współpracę z Yenn Wong z JIA Group prowadząc pierwszą restaurację typu pop-up w Tatler Dining Kitchen w Haus.

André Fu

Urodzony w Hongkongu projektant André Fu zdobył tytuł magistra architektury na Uniwersytecie Cambridge. Szczególnie znany jest z projektów luksusowych przestrzeni komercyjnych, w szczególności hoteli i restauracji. 2019 roku wprowadził na rynek również własną markę produktów i akcesoriów André Fu Living.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Uczta dla oczu

Uczta dla oczu

Sztokholm | 21 marca 2024

Erik Bratsberg zaprojektował restaurację Persona, której wnętrze przypomina dom