Geometryczna bajka w odcieniach błękitu

Nić porozumienia pomiędzy inwestorami, a projektantką – Hanną Brzozowską, właścicielką Studio Inbalance – ukształtowała się już na pierwszym spotkaniu. Właścicielom zależało na autorskim, odważnym i przepełnionym kolorem wnętrzu. Realizacja jest osadzona w prawie 100-letniej kamienicy, dzięki czemu nowoczesność i minimalizm łączą się tu z dyskretną dekoracyjnością charakterystyczną dla starego budownictwa.

Dwupoziomowe mieszkanie znajduje się w gdańskim Wrzeszczu. Jednym z głównych wyzwań projektu było przearanżowanie funkcji niektórych pomieszczeń tak, żeby lepiej odpowiadały stylowi życia pary. 

– Wnętrza starych kamienic to zawsze bardzo wdzięczny temat dla projektantów. Niejednokrotnie kończy się kompletną rewolucją i niesie ze sobą wiele wyzwań technicznych. Jednak satysfakcja z odkrywania potencjału drzemiącego w wysokich, pięknie doświetlonych pomieszczeniach, wielu detalach architektonicznych, które czasami udaje się odnowić i dać im drugie życie, jest nie do przecenienia – przekonuje właścicielka Studio Inbalance.  

Magazyn Design Alive

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

Głównymi motywami kompozycyjnymi spajającymi wszystkie przestrzenie jest forma koła, łuku i linii prostej. Wtórują im wyraziste barwy takie jak złoto, głębokie błękity oraz kontrastujące odcienie winnej czerwieni. Oryginalne detale architektoniczne, takie jak gzymsy, sztukaterie i ozdobne nadproża, zostały zaakcentowane także poprzez świadome, fantazyjne użycie koloru. Dodatkowo powracającymi elementami są fryzowania niektórych powierzchni oraz fantazyjne uchwyty. 

Kuchnia z jadalnią została zaaranżowana w jednym z nieużywanych pokojów na piętrze. Powodem zamiany był zdecydowanie wyższy strop drugiego poziomu mieszkania. Czarno-kremowa zabudowa szafek stworzyła idealny kontrplan dla złotej wyspy stanowiącej najbardziej oryginalny akcent w całym pomieszczeniu. Strefę jadalni wydzielono kompozycją kolorystyczną: głębokim, ciemnym odcieniem czerwieni. Całość zdobią grafiki i unikatowe lampy, takich firm jak Pholc czy też Petite Friture. Dzięki nowej lokalizacji kuchnia stała się prawdziwym sercem domu i miejscem spotkań z rodziną i przyjaciółmi.Studio Inbalance_designalive

Salon od kuchni oddzielają schody i białe, drewniane lamele sięgające do samego sufitu. Z części dziennej widoczny jest również korytarz i główne wejście do mieszkania. Przejście podkreślono złotym łukiem, którego odpowiednik można odnaleźć w zaprojektowanym na specjalne zamówienie regale tuż przy telewizorze. Oryginalne, drewniane drzwi wejściowe z dekoracyjną opaską właściciele odnawiali własnoręcznie. Całość uzupełniają rośliny i piękne widoki na jedną z najbardziej zielonych i urokliwych części Gdańska.

Na piętrze znajduje się także pokój gościnny z charakterystycznym, musztardowym łukiem na ścianie oraz dodatkową łazienkę. Oba pomieszczenia mocno nawiązują do aranżacji w strefie dziennej. W łazience zastosowano ten sam kolor czerwieni, co w jadalni – podłogę i obudowę wanny wykończono płytkami we wzór lastryko. Całość kontrastują odcienie bieli i écru na ścianach.

Kolejna rewolucja dotyczyła głównej sypialni, która pierwotnie mieściła się na piętrze. Po przenosinach na niższy poziom właściciele mogą zyskali większą przestrzeń z widokiem na ogród oraz przejściem do prywatnej łazienki bezpośrednio z sypialni. Tutaj również sednem kompozycji są kolor i geometryczne podziały, ale tym razem odcienie są bardziej stonowane. Jesienna, delikatna kolorystyka tworzy idealne warunki do relaksu i odpoczynku. Obok łóżka znalazły się wykonane na specjalne zamówienie półki, a także wejście do mikro garderoby pod schodami.

Łazienkę przynależącą do sypialni utrzymano w jasnej tonacji beli i beżu uzupełnionego o niebieskości przełamane musztardowymi i złotymi akcentami. Wszystkie zabudowy zostały wykonane na specjalne zamówienie przez stolarza. Szczególną uwagę przykuwa dekoracyjna oprawa umywalki oraz lustro w formie łuku. Wyrazista ścianka prysznicowa oddziela łazienkę od części gospodarczej z pralką i suszarką.

Na parterze mieści się również niewielka strefa pracy. Biurko samodzielnie odnowiła właścicielka. Pasiasty wzór dywanu nawiązuje do pionowego układu lameli przy schodach. Ze słonecznej pracowni można wyjść do niewielkiego ogrodu.

Realizacja Hanny Brzozowskiej w gdańskiej kamienicy przełamuje schematy na temat klasycznego kontekstu stuletnich kamienic i pokazuje jak efektownie zapraszać współczesność do historycznych wnętrz.  

Studio Inbalance_designaliveStudio Inbalance

Autorskie studio projektowania wnętrz prywatnych jak i komercyjnych prowadzone przez Hannę Brzozowską. Projekty tworzone w pracowni powstają przede wszystkim w oparciu o kolor, geometrię, różnorodność faktur i materiałów. Odważna kombinacja powyższych elementów daje unikatowe i niepowtarzalne efekty, a wykorzystywany język projektowy pozwala idealnie dopasować koncepcję do potrzeb klienta.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Eklektyczna dusza

Eklektyczna dusza

Warszawa | 15 lipca 2023

Symfonia kolorów i tekstur projektu Marty Chrapki ze studia Colombe