Na skraju lasu

Dom w Nieborowicach, za którego wnętrze odpowiadała pracownia architektoniczna Kubieniec + Długosz, wybudowano na pięknej działce graniczącej z lasem. Projekt został opracowany tak, by pomieszczenia idealnie odpowiadały potrzebom jego mieszkańców, którym zależało na jasnej przestrzeni oraz ponadczasowych rozwiązaniach z ciekawymi akcentami.

Bryła domu zbliżona jest planem do litery U, składa się z trzech kostek, z których każda pełni inną funkcję. W centrum natomiast znalazł się przestrzenny taras z widokiem na las.

Pierwsza od wejścia jest kostka techniczna z wiatrołapem, w którym umieszczono szafy w zabudowie, garażem, kotłownią oraz wc dla gości i gabinetem. Środkowa to część dzienna, znajdują się w niej salon oraz kuchnia z jadalnią. Trzecia kostka stanowi część prywatną z sypialnią, pokojem kąpielowym z wanną, garderobą, łazienką z sauną oraz pokojem gościnnym.

Magazyn Design Alive

NR 47 WIOSNA 2024

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023

W przestrzennym wnętrzu architekci postawili na dębowe bielone podłogi oraz białe i jasnoszare ściany. Kontrast do nich stanowią okucia przeszklonych drzwi, ramy okien i zabudowa meblowa w kolorze czarnym. Centralna część domu odkrywa żelbetowe stropy, które wprowadzają do wnętrza trochę surowości.

Kuchnia posiada prostą ciemną zabudowę, a punkt dominujący stanowi marmurowa wyspa z elementami z mosiądzu. Pięknym akcentem jest też duże okno, na całą wysokość pomieszczenia, z widokiem na zieleń. W pobliżu kuchni znajduje się minimalistyczna jadalnia – dębowy stół oraz krzesła z ciemnym obiciem, zwieńczone są prostymi okrągłymi lampami w odcieniu turkusu. W salonie otwartym na kuchnię i jadalnię króluje duża kanapa w tym samym kolorze, będąca idealnym punktem obserwacyjnym na widok lasu za oknem.

Zdaniem architektów to właśnie las jest zwieńczeniem całego projektu. Zieleń przenika do pomieszczeń, dzięki dużym i licznym oknom.

Prywatna część gospodarzy została zachowana w spokojnej, stonowanej kolorystyce. W łazience, oddzielonej od sypialni przeszkleniem, postawiono na biel uzupełnioną o czarne elementy wyposażenia. Fragment betonowego sufitu, a także posadzka stanowią wizualne przedłużenie sypialni.

Bryłę budynku zaprojektowała Pracownia Architektury Głowacki.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Idealny kompromis

Idealny kompromis

Katowice | 13 października 2022

Odwiedzamy 62-metrowe mieszkanie na osiedlu Trzy Stawy

O takim miejscu marzy każdy barista

Caffe Prestige

Katowice | 29 maja 2018

Showroom kawowy Caffe Prestigio w zmodernizowanym browarze.

Inna twarz fabryki porcelany

Giesche reaktywacja

Katowice | 6 stycznia 2017

Tak powstaje park technologiczny Porcelana Śląska Park.