Architektoniczna łamigłówka z widokiem na Tatry

W trakcie realizacji najnowszego projektu w podkrakowskich Węgrzcach przed architektkami z pracowni Kubieniec + Długosz stanęło niełatwe zadanie. Dom, którego wnętrze miały urządzić znajdował się na niezwykle stromej działce, przez co jego strefy funkcjonale rozmieszczono na trzech różnych poziomach. Poniesione trudy rekompensował jednak widok z dachu na Tatry, w którym od pierwszego wejrzenia zakochali się zarówno właściciele domu jak i projektantki.

Tworzenie aranżacji wnętrza Joanna Kubieniec i Katarzyna Długosz rozpoczęły jeszcze w trakcie budowy. Brak schodów i ścian działowych na tym etapie sprawił, że pracując nad projektem wnętrz miały również wpływ na kwestie budowlane. Dzięki ich pomysłom, które powstały w tym okresie, część sufitów i ścian pozostawiono bez wykończenia tynkiem, by wyeksponować ich naturalny materiał, a pokój na piętrze domknięto przeszkleniem, zamiast murowanej ściany.

– Jeszcze na etapie wczesnej budowy pojawiła się koncepcja pozostawienia znacznych powierzchni ścian i stropu salonu w stanie surowym. Mimo naszego zamiłowania do prostych, powściągliwych rozwiązań byliśmy do tego pomysłu nastawieni bardzo sceptycznie – wspomina właściciel domu. – Wszystkie nasze obawy zniknęły jednak dosłownie po jednym rzucie oka na pierwszą wizualizację wnętrz.

Kubieniec + Długosz

Klarowny podział

Kolejnym pomysłem architektek było wprowadzenie aż trzech rodzajów schodów, które pasowałyby do poszczególnych stref. Te, które prowadzą z niewielkiego holu wejściowego na półpiętrze w górę są stalowe. Na 80 m kw. rozlokowano tu przestrzeń do zabawy i sypialnie dla dzieci oraz pokój gościnny. W dół, do strefy dziennej połączonej z tarasem, wiodą z kolei schody betonowe. Jeszcze niżej, do zacisza rodziców, schodzimy schodami – tym razem drewnianymi.

Poszczególne poziomy przenikają się, a liczne duże okna sprawiają, że ogród zdaje się być przedłużeniem części mieszkalnej. W kwestii wystroju postawiono na funkcjonalną prostotę. Surowość betonowych akcentów łagodzi ciepły kolor drewna uzupełniony czarnymi i niebieskimi dodatkami oraz kojąca biel ścian. Większość wyposażenia, w tym meble i oświetlenie, zaprojektowano i wyprodukowano w Polsce.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Śródmiejski azyl

Śródmiejski azyl

Iława | 24 września 2022

Dom jednorodzinny projektu pracowni IFA. Nowoczesny i praktyczny!