Rozbrajająca francuszczyzna

Francuski architekt Charles Zana ma talent do tworzenia wnętrz, które przeciwstawiają się sezonowym trendom i popularnym stylom na rzecz trzeźwego eklektyzmu, o czym świadczy ta paryska rezydencja.

Wnętrze znajduje się w XVIII-wiecznym hôtel particulier, w sercu Saint-Germain-des-Prés, jednej z najbardziej szykownych i intelektualnych dzielnic Paryża, gdzie pełne zieleni bulwary z butikami projektantów i zabytkowymi kawiarniami spotykają się z krętymi brukowanymi uliczkami.

Ten skrupulatnie odnowiony dom prezentuje poczucie równowagi i porządku Zany, a także jego oko do łączenia i dopasowywania pozornie kolidujących ze sobą elementów.

Magazyn Design Alive

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

 

Jak powiedział bohater filmu Viscontiego Lampart: „jeśli chcesz, żeby wszystko pozostało po staremu, wszystko musi się zmienić”.

Charles Zana wziął sobie to do serca podczas renowacji wielowiekowego budynku, w szczególności poprzez przekształcenie przedsionka wejściowego w inspirowany stylem Art Deco organiczny tunel. Swobodnie płynąca serię przestrzeni i wyrzeźbienie zaokrąglonych schodów, połączą miękko to, co z publiczne — z prywatnym.

Na kolejnych poziomach widać podobną strategię projektanta. Rozkładające się na dwóch piętrach wnętrza to równowaga tradycji ze współczesnymi elementami, które zarówno nawiązują do historii budynku, jak i przywołują nowoczesną wrażliwość Charles’a Zana’y.

W połączeniu ze starannie wyselekcjonowaną kolekcją dodatków i dzieł sztuki współczesnej sprytnie eksponowanych w całym domu, sprawia, że trudno przejść obok designerskich rozwiązań obojętnie.

Charles Zana_designalive

Na pierwszym poziomie odrestaurowana drewniana podłoga, odsłonięte cegły i wyblakłe stalowe belki dwuteowe przecinające sufit przywołują dziedzictwo architektoniczne budynku, podczas gdy zielone widoki na dziedziniec, który został odnowiony przez projektanta krajobrazu Louisa Benecha, nasycają jasną i przestronną przestrzeń uspokajającą atmosferą.

Dominujący w salonie na otwartym planie duży rzeźbiony kominek stanowi punkt kulminacyjny tej przestrzeni. Powierzchnia wykończona z brązu jest zrównoważona przez smukły wolnostojący regał dyskretnie oddzielający część wypoczynkową i jadalną.

Skromnie umeblowane pomieszczenia mieszkalne łączą XX-wieczne klasyki, takie jak stół Pedestal Eero Saarinena, postmodernistycznych projektantów, takich jak włoski kolektyw Studio Alchimia z lat 70., oraz współczesne meble, w tym niektóre zaprojektowane przez Zanę, takie jak falista sofa Alexandra, obita zielonym aksamitem.

W kuchni odważnie połączono z przypominający fontannę żyrandol Fontana Amorosa autorstwa Michaela Anastassiadesa, ze stonowaną zabudową kuchenną w odcieniu oceanicznego błękitu.

W głównej sypialni na piętrze można znaleźć dzieła sztuki, takie jak „Anechoic Walls” francuskiego artysty Laurenta Grasso. Odzwierciedlając projekt zaawansowanych technologicznie paneli dźwiękochłonnych, polerowana miedź wyróżnia się na tle jasnozielonych ścian sypialni.

W tym samym pomieszczeniu modernistyczny metalowy regał zestawiony jest z drewnianym biurkiem, wyłożoną futrem kanapą i specjalnie zaprojektowaną drewnianą ścianką działową, pozwalającą zajrzeć do wyłożonej marmurem łazienki Calacatta Verde. 

Charles Zana

Więcej niż architekt i dekorator wnętrz, Charles Zana, jest kuratorem wyjątkowych wnętrz, pełnych historii i znaczeń, ciepłych i odzwierciedlających życie tych, którzy szczęśliwie w nich żyją. Emocje przekute na kompozycje są materią projektową w świecie Zany. Aby osiągnąć to, co najlepsze, architekt otacza się najbardziej utalentowanymi rzemieślnikami, z którymi współpracuje niczym dyrygent symfonicznej orkiestry. 

Charles Zana_designalive

 

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Art déco po hindusku

Art déco po hindusku

Bombaj | 6 maja 2023

Smita Thomas bawi się historią sztuki w bombajskim mieszkaniu dla młodej rodziny

Zwrócony urok

Zwrócony urok

Ołomuniec | 5 listopada 2022

Tak powinna wyglądać renowacja! Czeska modernistyczna willa znów zachwyca