Geometryczna pracownia odzieży dla bohemy!

Kiedyś to ciekawe wnętrze na przedmieściach Paryża mieściło pracownię odzieżową. Słoneczna i pełna charakteru przestrzeń zachwycała. To jednak za mało, by z dawnego warsztatu uczynić wygodne mieszkanie. By takim się stało, niezbędna okazała się pomoc architektów. Projektem zajęła się paryska pracownia Épicène z Isabelle Heilmann na czele.

Cel był jeden. Odświeżenie przestrzeni i dostosowanie jej do stylu życia przyszłych domowników. Ważne dla nich było, by projekt nie był zbyt rewolucyjny. Nie można było bowiem stracić oryginalnego uroku i charakteru przestrzeni.

Jak się szybko okazało wiele pomieszczeń i podłoga zlokalizowana na różnych poziomach nie były dostosowane do potrzeb mieszkańców. Jedna sypialnia była zbyt mała, a trzy antresole, choć urokliwe, zupełnie niepraktyczne. Inny problem stanowiły stare instalacje.

Mimo tych niedogodności ekscentryczna geometria wnętrza, przypominająca kostki Rubika pobudziła kreatywność architektki z pracowni Épicène. Isabelle była przekonana, że po odświeżeniu wnętrze zacznie lśnić niczym gwiazda. Isabelle Heilmann podjęła decyzję.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

Épicène zachowało ducha poprzemysłowej przestrzeni

– Nastąpi kompletna rekonfiguracja przestrzeni – pomyślała i wzięła się do pracy. Ważnym elementem było dodanie szklanych przegród, aby podkreślić różnice poziomów.

Pomieszczenie z dwoma stanowiskami pracy, biblioteką i schowkiem zostało stworzone nie tylko po to, aby izolować biuro od jadalni, ale także wizualnie odróżniać obie kwadratowe przestrzenie. Podobnie, między salonem a sypialnią umieszczono asymetryczne okno, jako hołd dla ekscentrycznego ducha domu.

Wchodząc do środka, pojawiają się kolejne niespodzianki. W jednej sypialni zaskakuje kamienny zagłówek. Pełni on jednocześnie funkcję stolika nocnego i małej półki dla książek czy obrazów. Między częściami dzienną a jadalną stoi przegroda z surowej stali. To starannie zachowany relikt pracowni odzieżowej.

Oczywiście niektórym przestrzeniom należało nadać zupełnie nowe funkcje. Jedna z antresoli służyła niegdyś jako miejsce przechowywania bel materiałów. Teraz architekci przekształcili ją w gościnną sypialnię.

Dom, a raczej jego duch wciąż pamięta o swojej przemysłowej przeszłości za sprawą elementów retro, takich jak wiejskie stoły czy plakaty vintage. Retro spotyka się tu z niekiedy futurystycznym spojrzeniem na architekturę wnętrz. Psychodeliczne drzwi w całym domu mogłyby jednakowo pochodzić z lat 60. XX lub… XXI wieku.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Wehikuł czasu

Wehikuł czasu

Paryż | 9 stycznia 2024

Hauvette and Madani przenieśli ten paryski apartament w czasie

Dogonić marzenia

Dogonić marzenia

Londyn | 20 grudnia 2023

Ola Jachymiak robi międzynarodową karierę i tworzy wnętrza od Londynu po Paryż!