Beza dla Brasil, czyli chów klatkowy

Ocynkowane na złoto ogrodzenia stały się parawanami, a… karmidła dla kur – schowkami na przedłużacze. Oto jak Beza Projekt stworzyła niebanalne wnętrza agencji reklamowej Brasil.

Zadanie wydawało się proste – stworzenie funkcjonalnego wnętrza dostosowanego do potrzeb agencji oraz oryginalnej koncepcji nawiązującej do surowości brazylijskich faweli w przestrzeni wnętrza domu z lat 90. (typu bliźniak); opracowanie kilku modułów (biurko, parawan, szafka, oświetlenie) i adaptacja ich do potrzeb pracowników oraz poszczególnych funkcji takich jak recepcja, hall wejściowy czy sala konferencyjna. A wszystko w nawiązaniu do brandingu firmy – szarości, złota oraz neonowej gamy kolorystycznej w detalu.

Realizacja okazała się nieco trudniejsza. Punktem wyjścia było wpisanie się w przestrzeń nie do końca standardową w przypadku agencji reklamowej – w przestrzeń stricte mieszkalną. – Postawiliśmy na kontrast: skomplikowane, liczne podziały przestrzeni z prostotą zastosowanych materiałów zaczerpniętą brandingu marki Brasil. Użyliśmy barwionej w masie płyty mdf (biurka, szafki, półki) oraz ocynkowanego na złoto metalu (siatki, lampy, konstrukcje biurek). Ich zgrzebność oraz zaproponowany przez nas układ przestrzenny nawiązuje do tymczasowości brazylijskich faweli – opowiadają projektanci. – Nie ingerując w kampowy podział funkcjonalny przestrzeni zyskaliśmy tło, dzięki któremu nasze propozycje stały się bardziej widoczne i autentyczne. Dopełnieniem jest natynkowa elektryka, która stał się istotnym elementem koncepcji. Wijące się po ścianach szare kable mogą posłużyć za tło do własnych ingerencji i personalizacji stanowisk. Jako alternatywę dla standardowych przedłużaczy zaproponowaliśmy zaadaptowane do naszych celów karmidła dla kur, które podwieszone spełniają pożądaną funkcję, a umieszczenie ich na, a nie pod biurkiem zwiększa ich funkcjonalność.

Autorzy projektu: Anna Łoskiewicz-Zakrzewska, Zofia Strumiłło-Sukiennik, Tomasz Korzewski, Krzysztof Benke.

Więcej na: www.bezaprojekt.pl

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Warszawski UL

Warszawski UL

warszawa | 21 maja 2019

Co-working studia Beza Projekt inspirowany biurami z lat 50. i 60.