Słodowa. Gastronomiczna twarz Concordii Design

Wyspa Słodowa to szczególne miejsce na mapie Wrocławia. Od lat stanowi centrum wydarzeń organizowanych oddolnie przez lokalnych artystów oraz muzyków. Kontekst tego wyjątkowego miejsca uzupełnił budynek Concordii Design zaprojektowany przez jedno z najbardziej uznanych biur na świecie – MVRDV. Do zaaranżowania jednej z najbardziej wymagających przestrzeni budynku, czyli tzw. void’u (wycięcia), na funkcję restauracyjną, inwestor zaprosił projektantów z pracowni mode:lina. – Zależało nam, aby pozostawić możliwość maksymalnego doświadczania skali architektury, przy jednoczesnym zapewnieniu przytulnych, intymnych przestrzeni do spotkań, rozmów oraz pracy – mówi Paweł Garus, architekt i partner w mode:lina.

Otwarta przestrzeń dużej restauracji została wydzielona na mniejsze strefy za pomocą wysokich roślin oraz zaprojektowanych indywidualnie mebli. Void wypełniły wysokie stoły ze zintegrowanym oświetleniem, mniejsze stoliki o charakterystycznej konstrukcji oraz zasłony, które pełnią ważne zadanie funkcjonalne – umożliwiają stworzenie bardziej prywatnych, przytulnych przestrzeni i ułatwiają szybką zmianę układu wnętrza w zależności od planowanych wydarzeń. Centralne miejsce zajął duży bar w formie dobrze widocznej i łatwo dostępnej wyspy. Jest to szczególnie ważne latem, kiedy na zieloną część Wyspy Słodowej otwierane są sporych rozmiarów drzwi umieszczone w szklanej fasadzie. – Imponująca wysokość pomieszczenia, trzy ogromne przeszklone fasady oraz monumentalny mural na sufcie to elementy, które jednocześnie bardzo silnie definiują tę przestrzeń, a zarazem nakładają bardzo wiele ograniczeń. Aranżacja wnętrz powinna być odczytywana jako uzupełnienie tej architektury, a nie jako dodatek lub element z nią konkurujący – wspomina Jerzy Woźniak, architekt i partner w mode:lina.

Tylną ścianę zamyka długa, monolityczna strefa gastronomiczna pod szyldem „Słodowa”. Jej główną część stanowi lada z ciemnych płytek, dla której tłem jest perforowana blacha i ściany będące płynną kontynuacją muralu. Podział kolorystyczny klarownie organizuje przestrzeń dla trzech różnych konceptów gastronomicznych, z których każdy ma przypisany swój własny kolor odpowiadający muralowi nad nim. Uzupełnieniem koncepcji restauracji jest aranżacja otwartego tarasu na dachu budynku, którego najważniejszym elementem jest duży bar kształtem nawiązujący do baru w void’zie oraz duże siedziska w formie trybun, wykonane ze sklejki z nadrukami fragmentów muralu Alicji Białej. Projektanci sięgnęli do swobodnych skojarzeń z architekturą nadmorskich kurortów zarówno przy doborze materiałów na bar jak i kształtu i charakteru mebli.

Więcej na: www.modelina-architekci.com
www.concordiadesign.pl

no images were found

Powiązane artykuły:

Piotr Voelkel: – Musimy zaprojektować  wszystko od nowa

Pohamujmy chciwość

Poznań | 27 grudnia 2020

– Musimy zaprojektować wszystko od nowa – uważa biznesmen Piotr Voelkel

Amfiteatr Brain Embassy. Nowy dom dla sztuki

Dom dla sztuki

Warszawa | 5 października 2020

Nowe miejsce spotkań projektu studia mode:lina

Nadzieja. Niezwykły koncept gastronomiczny z doskonałym designem

Nadzieja

Poznań | 29 września 2020

Niezwykły koncept gastronomiczny z doskonałym designem

Najciekawsze nowe miejsca w Polsce, które koniecznie musicie odwiedzić

Miejsca ze smakiem

Warszawa | 16 września 2020

Najciekawsze nowe miejsca w Polsce, które koniecznie musicie odwiedzić