INNA TWARZ FABRYKI PORCELANY

TEKST: WOJCIECH TRZCIONKA, ZDJĘCIA: TOMASZ ZAKRZEWSKI

KATOWICE 6.1.2017

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA

Do dawnej fabryki porcelany Giesche, a później Bogucice w Katowicach wraca życie. Dwa budynki w nowym kompleksie Porcelana Śląska Park zaprojektowało śląskie biuro TTAT Magdaleny Tokarskiej i Piotra Tokarskiego.
Powstający tu park technologiczny, gdzie znajdować się będą budynki biurowe, centrum dizajnu, powierzchnie wystawowe, pracownie branż kreatywnych, laboratoria badawcze IT, laboratorium dizajnu i wzornictwa, czy kawiarnie i restauracje, ma dać przestrzeni drugie życie. Tak wielkie przedsięwzięcie wymaga klarownego zorganizowania przestrzeni.

Przebudowany przez TTAT budynek to niewielki obiekt pełniący w przeszłości funkcję stajni, a później magazynu. Pomimo odrębnej funkcji i lokalizacji na działce ma on poprzemysłowy charakter, podobny do pozostałych budynków historycznej fabryki, które dawniej były bezpośrednio związane z produkcją porcelany. Jego wartość architektoniczną stanowi oryginalna, murowana z cegły konstrukcja ścian oraz odkryta drewniano-stalowa więźba dachowa. – Mając na uwadze wartościowy charakter fabryki, przyjęliśmy założenie o braku ingerencji w zewnętrzną architekturę jej budynków. Traktując ściany zewnętrzne i dach przebudowanego budynku jako skorupę, chcieliśmy, aby obiekt pozostał w swoim wyrazie niezmieniony, podkreślając swoją przynależność do pozostałych obiektów kompleksu pofabrycznego – podkreślają projektanci.

Giesche_designalive - 10

Charakter istniejących elementów konstrukcji jak zewnętrzne ściany z cegły, drewniana więźba, czy stalowe dźwigary pozostały nienaruszone. Nowa funkcja – pomieszczenia biurowe i konferencyjne – przyjęła formę struktury wpisanej w istniejącą skorupę.

Giesche_designalive - 5

Drugi z odmienionych budynków stanowił niegdyś siedzibę administracji fabryki porcelany. Biurowiec z lat 70. jest budynkiem o odmiennym charakterze niż reszta obiektów historycznego kompleksu, więc i podejście projektowe do niego było dziś inne.

Giesche_designalive - 10

Giesche_designalive - 13

– Jego lokalizacja stała się pretekstem do uformowania budynku w taki sposób, aby swoją nowoczesną, minimalistyczną formą dawał jednoznaczny sygnał o nowym, drugim życiu fabryki, w której tworzony jest park technologiczny przez ludzi i firmy o innowacyjnym myśleniu. Elewacja wykonana z gładkiego, czarnego tynku, celowo kontrastuje z chropowatą, ciepłą cegłą elewacji budynków pofabrycznych, stając się tłem dla obiektów historycznych, a jednocześnie w szczególny sposób zwracając uwagę na tworzone w obrębie fabryki zmiany w duchu nowoczesności – informują projektanci.

Więcej: www.ttat.pl