CYSTERSI BYLIBY Z NICH DUMNI!

TEKST: WOJCIECH TRZCIONKA, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

RUDY 17.5.2017

ARCHITEKTURA STYL ŻYCIA

Ściany budynku jednorodzinnego w Rudach w województwie śląskim wymurowano z ręcznie sortowanych cegieł odpadowych pochodzących z okolicznych cegielni. Efekt? Niesamowity!
Żyjemy w czasach, kiedy kamienie, drewno egzotyczne i inne materiały wykończeniowe płyną kontenerami z Chin, Brazylii i Afryki. Reakcją na to jest nowa ekonomia oparta w przeważającej mierze o zasoby lokalne. Stosując rodzime materiały i tradycyjne technologie uzyskać można efekty nie gorsze niż przy użyciu najbardziej wyszukanych materiałów importowanych. Okazuje się, że taka postawa jest niezwykle spójna z postawą Cystersów, którzy swe klasztory zakładali na trudnych terenach, tworząc stawy rybne, sady, ogrody, budowali drogi i domy korzystając wyłącznie z miejscowych zasobów zgodnie z dewizą „módl się i pracuj”. Z doświadczeń Cystersów skorzystali współcześni architekci z biura Toprojekt, którzy zaprojektowali ceglany dom w Rudach.

Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich to rozległy obszar leżący na Górnym Śląsku pomiędzy Gliwicami, Rybikiem, Raciborzem a Kędzierzynem Koźle. Założone zostało w wyniku prowadzonej już od XIII wieku ożywionej leśno-rybackiej działalności gospodarczej zakonu. Budownictwo, zgodne z regułą cysterską, oparte na zasadach ekologii i uszanowania przyrody, bazowało na łatwo dostępnych lokalnych materiałach - drewnie i cegle. To dlatego w Rudach i najbliższej okolicy znaleźć można wiele przykładów wykonanych po mistrzowsku ceglanych budynków.

W będącym właśnie na ukończeniu domu jednorodzinnym, tradycyjnej technologii nadano współczesny wymiar. - Ściany budynku wymurowano z ręcznie sortowanych cegieł odpadowych pochodzących z okolicznych cegielni. Zastosowano wariację wiązania krzyżowego, w którym dwie cegły położone obok siebie główkami na sztorc są po jednej stronie wypychane, a po drugiej wciskane w stosunku do lica ściany. Ten prosty zabieg znacznie wzbogacił pracę światłocienia na elewacji - przekonują projektanci z biura Toprojekt. - Dobranie do naturalnej, przygotowanej na proces patynowania ceglanej ściany odpowiedniej dachówki ceramicznej było nie lada wyzwaniem. Tym razem zasada korzystania z materiałów lokalnych została złamana i wybór padł na ręcznie formowaną dachówkę z Wielkopolski.

Budynek położony jest na skraju rozległej, leśnej polany. Zachodnia ściana odpadła w kierunku ogrodu zamkniętego ścianą lasu, tworząc taras dostępny z pokoju dziennego, jadalni i głównej sypialni. Ćwiartka południowo-wschodnia została wydrążona, dzięki czemu powstał zamykany dziedziniec wjazdowy okolony ceglanymi ścianami. Ćwiartka północno-wschodnia została wypchnięta do góry tworząc poddasze kryte dachówką ceramiczną. Ta część mieści dwie sypialnie i bawialnię w pełni przeszkloną w kierunku lasu. Płaską część dachu na pozostałych ćwiartkach pokryto dachem zielonym.

Więcej na: www.toprojekt.com