Z widokiem na bujną zieleń rezerwatu [zdjęcia]

Dom jednorodzinny JRv2 w Poznaniu to jedna z najciekawszych, naszym zdaniem, realizacji jednorodzinnych w Polsce w ostatnich latach.

O projekcie opowiada jego twórca Adam Wysocki ze studia de.materia: – Działka leży na skraju rezerwatu Żurawiniec w Poznaniu. Otoczona jest od strony zachodniej i południowej mieszanym lasem. Wzdłuż frontowej, wschodniej granicy działki przebiega skarpa, która łagodnie opada w dół działki, w stronę rezerwatu. Takie ukształtowanie terenu zdeterminowało podstawowe założenie projektu domu. Idea była taka, żeby część mieszkalna była jednopoziomową bryłą wcinającą się w naturalną górkę, a garaż, dla uniknięcia kłopotliwego zjazdu, miał powstać na górnej kondygnacji, na dachu budynku. To założenie pozwoliło uzyskać wygodny wjazd samochodów do garażu a cześć mieszkalną domu jednorodzinnego schować od ulicy i otworzyć ją na słoneczną zachodnia i południową stronę, z widokiem na bujną zieleń rezerwatu. Układ częściowo podziemnej części mieszkalnej przypomina literę T. Jedno skrzydło zawiera część dzienną z salonem, jadalnią i kuchnią, otwarte na zachód ; drugie jest ciągiem kolejno uporządkowanych pomieszczeń: garderoba, łazienka i sypialnia , która wychodzi najdalej w stronę zieleni. Część budynku która wbija się w skarpę mieści ślepe pomieszczenie techniczne i pokój gościnny. Na skrzyżowaniu dwóch skrzydeł mieści się przestrzeń komunikacji i wejścia głównego. Takie rozmieszczenie funkcji pozwoliło w naturalny sposób odgrodzić się od sąsiada z północnej strony. Dla złapania wschodzącego słońca w salonie zaprojektowane zostało małe patio na które wychodzi okno salonu. Ściana patio jest jednocześnie murem oporowym dla skarpy. Konstrukcja garażu jest lekkim szkieletem drewnianym z modrzewiowym wykończeniem elewacji, natomiast cały dół wykonany jest w technologii betonowej. Na dachu zielony porasta mieszanka rozchodników i ziół. Ten dom jednorodzinny wyposażony jest w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i wydajne ogrzewanie podłogowe z masywną płyta akumulacyjną w postaci posadzki betonowej.

Więcej na: www.studiodemateria.com

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: