Prostota szczegółu

To biuro powstało dla ascetów i miłośników wyrafinowanego designu. Zancheng Center – 800-metrowe biuro w chińskim mieście Hangzhou, zaprojektowane przez studio WJ Design – przyciąga wzrok wyrazistą prostotą.

Po wielu rozmowach z właścicielem, zajmującym się projektowaniem odzieży i tkanin, architekt Leo Hu postanowił skupić się na maksymalnym podkreśleniu prezentowanych produktów, tak aby wnętrze nie rozpraszało gości.

– Proste rzeczy często oferują ludziom więcej szczegółów. Przestrzeń ma swój własny stopień identyfikacji, ale rozwiązuje również złożone odczucia, jakie niesie ze sobą otoczenie. Nowa przestrzeń rozgrywa swój nieskończony potencjał – tłumaczy poetycko Leo Hu.

Utrzymane w bieli ściany zostały ozdobione jedynie prostymi, surowymi liniami i betonowymi akcentami. Nie znajdziemy tu takich typowych elementów jak lobby czy sztywny podział powierzchni. Przestrzeń jest otwarta, a zarazem uporządkowana i elegancka. W głównej części biura ogromne okno zapewnia kojący widok na rzekę Qiantang, natomiast sam wystrój odtwarza stylistykę starej wytwórni przemysłowej. Odpowiednio dopasowane oświetlenie podkreśla wyeksponowane materiały oraz ubrania.

***

Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły: