Wiejski dom z widokiem na Pireneje

Francuskie studio projektowe Collectif Encore przekształciło starą, zrujnowaną farmę w południowo-zachodniej Francji w tętniący życiem wiejski dom pełen niezwykłych rozwiązań architektonicznych.

Stara farma przekształcona w ekologiczny wiejski dom

Dwupiętrowy wiejski dom, nazwany przez projektantów Hourré House, zastano w bardzo złym stanie. Dach się zawalił, w środku nie dało się mieszkać. – Kiedy zaczynaliśmy pracę nad tym projektem, jednym z głównych pytań, na które musieliśmy odpowiedzieć, było: jak wyremontować gospodarstwo o powierzchni 700 metrów kwadratowych będące w takim złym stanie, przy bardzo ograniczonym budżecie – wspominają projektanci. Odpowiedź, jaka do nich wówczas przyszła była zaskakująca: – Pomyśleliśmy: nie zmieniajmy niczego.

Choć masywna, prosta bryła domu sugeruje ciemne, surowe wnętrze, w środku jest zupełnie inaczej. Powstały w miejsce zawalonego dachu świetlik rozjaśnia pomieszczenia. Przekształcenie drzwi w przesuwne okna otworzyło środek na otaczającą dom przyrodę, zapewniając spektakularny widok na zachody słońca i Pireneje.

Zastosowano również szeregów ekologicznych usprawnień. Grube na 70 centymetrów kamienne ściany nagrzewa samo słońce. Ciepłą wodę zapewnia pompa pracująca w systemie powietrze-woda, umożliwiając znaczne obniżenie kosztów ogrzewania domu. W lecie brak izolacji sprawia, że wewnątrz jest rześko i przewiewnie.

Ze względu na obecność w rodzinie osoby niepełnosprawnej, zdecydowano się na zastosowanie drewnianych ramp. To właśnie one sprawiają, że każdy poziom domu jest jednakowo dostępny i komfortowy do przemieszczania się. Parter domu został natomiast doposażony w otwartą przestrzeń dzienną i jadalną. Dzięki temu rozwiązaniu sypialnie, łazienka oraz pomieszczenia gospodarcze mogą pozostać ukryte za murami domu.

Do gospodarstwa przylega również stodoła, która została przekształcona w domowe biuro.

Więcej na: www.collectifencore.com

Powiązane artykuły:

Wiejska ostoja rodziny architekta

Kameralny azyl

Vaucluse | 7 kwietnia 2021

MA House został zaprojektowany jako zaciszna ostoja dla rodziców architekta