Wiejska ostoja rodziny architekta

Timothee Mercier z pracowni architektonicznej Studio XM przekształcił starą i nienadającą się do zamieszkania farmę na południu Francji w zaciszną wiejską rezydencję dla swoich rodziców. MA House znajduje się w Vaucluse, zaledwie dwadzieścia minut od Aix-en-Provence i nieco mniej niż godzinę od Marsylii. Wiejska ostoja zachwyca zaciszną, sielską okolicą i spokojnym krajobrazem, na który składają się winnice i pola lawendy.

Choć rodzice architekta kupili działkę już w 2001 roku, to nie otrzymali wówczas pozwolenia na budowę, która pozwoliłaby przekształcić zrujnowaną farmę w rodzinny dom. Dopiero po 15 latach lokalne władze zgodziły się na przebudowę – wówczas zwrócili się o pomoc do Timothee’ego.

– Dom zaprojektowano jako kameralną ostoję scaloną ze wzgórzem, a zarazem wpisująca się w historię architektury regionu – mówi architekt.

MA House zachowuje proporcje dotychczasowej konstrukcji, zaś do uformowania elewacji domu użyto kamieni z oryginalnej bryły. Fragmenty kamiennej elewacji znalazły swoje odbicie również wewnątrz domu, gdzie zostały pokryte na biało za pomocą chaux – lokalnego tynku wapiennego. Na dachu możemy dostrzec mieszankę zielonych i czerwonych dachówek, z których niektóre mają ponad 30 lat.

Łagodna neutralność – stylistyka wnętrz w MA House

Utrzymana w minimalistycznej stylistyce otwarta przestrzeń na parterze łączy część dzienną, jadalnię i kuchnię. Stanowiący serce domu salon wizualnie ociepla dywan francuskiej marki Codimat, tkany w koncentryczne kręgi w kolorze rdzy. Towarzyszy mu para foteli z trzciny i drewniany stolik kawowy znaleziony na paryskim pchlim targu. Funkcję nietypowej sofy pełni tu kamienny cokół wyłożony białymi poduszkami.

Po jednej stronie salonu znajduje się jadalnia, której centrum wyznacza masywny, drewniany stół. Z drugiej strony znajdziemy kuchnię. Dębowe drewno szafek połączono z blatem z szaro-niebieskiego wapienia, a z sufitu zwisają zwykłe białe lampy. Odrobinę koloru wnoszą jasnopomarańczowe stołki Tembo od Note Design Studio.

Jasna paleta materiałów jest kontynuowana również na piętrze, gdzie  znajdują się dwie sypialnie i łazienka. Do wykonania wezgłowia w głównej sypialni Mercier wykorzystał drewno dębowe i rafię. Dąb wykorzystano również do stworzenia biurka, któremu towarzyszy krzesło Cassina w kolorze bakłażana. Za biurkiem znajduje się rozległe okno zapewniające naturalne światło podczas pracy. W łazience główną rolę odgrywa wykonana na zamówienie wanna z japońskiego cyprysu Hinoki. Ulokowany obok wanny otwarty prysznic oddziela od reszty pomieszczenia minimalistyczna szklana tafla optycznie powiększająca pomieszczenie.

***

Inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu, dwa razy w tygodniu w Twojej skrzynce!  Zapisz się na nasz newsletter

Powiązane artykuły:

W poszukiwaniu harmonii. Drewniany dom w Karkonoszach

Zimowy raj

Karkonosze | 23 lutego 2021

Drewniany dom w Karkonoszach doskonale wpisuje się w górską scenerię