Villa Fifty-Fifty zrywa ze schematami

Zamiast oddzielać dom i ogród, projektanci postanowili obejść schemat i połączyć obie strefy. Tak powstała niezwykła Villa Fifty-Fifty.

Obszar Strijp-R, zielonej dzielnicy miasta Eindhoven w Holandii, przez długie lata straszył pofabrycznymi zabudowaniami powoli zarastającymi zielenią. Po latach przemienił się jednak w domowe siedlisko klientów pracowni Studioninedots.

– Kilka lat temu nasi klienci zlecili nam zaprojektowanie loftu w Lichttoren, w Eindhoven. Kiedy kupili działkę na zielonym skraju Strijp-R (część dawnej fabryki Philipsa), z miejscem na upragniony ogród, wrócili do nas. Tym razem z pragnieniem życia bliżej natury i w duchu minimalizmu – wspominają projektanci.

Zamiast oddzielać dom i ogród, projektanci postanowili obejść schemat i połączyć obie strefy. Nie bez znaczenia jest tu nazwa pawilonu – Villa Fifty-Fifty. Odnosi się ona nie tylko do sprawienia, że na całość domu składają się w równej proporcji dom i ogród, ale jest również nawiązaniem do niezwykłej struktury budynku składającej się z dwóch brył. Funkcjonalność całości zaplanowano w dwóch perspektywach – pionowej i poziomej. Poziomo całość domu i ogrodu bazuje na planie szachownicy wyznaczając jasny podział stref o określonej funkcjonalności. W pionowej perspektywie na parterze znajdują się wspólne przestrzenie dla całej rodziny i pokoje rodziców. Nadbudowana wieża to natomiast całkowicie samowystarczalna część mieszkalna dla córek klientów.

W nawiązaniu do fabrycznego dziedzictwa Villi zdecydowano się na industrialną stylistykę wykończeń, na którą składają się kamienne ściany, stalowe kolumny, falisty poliwęglan i kostka brukowa. Szarość i zróżnicowane faktury zestawiono z licznymi przeszkleniami zacierającymi granicę pomiędzy domem a zielenią. To właśnie dzięki nim nie tylko funkcjonalnie, ale również wizualnie zieleń staje się nieodłączną częścią przestrzeni życiowej mieszkańców Villi.

Więcej na: www.studioninedots.nl

***

Inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu, dwa razy w tygodniu w Twojej skrzynce!  Zapisz się na nasz newsletter

Powiązane artykuły:

Wiejska ostoja rodziny architekta

Kameralny azyl

Vaucluse | 7 kwietnia 2021

MA House został zaprojektowany jako zaciszna ostoja dla rodziców architekta