Tu się czyta i rozmawia

Można się tu spotkać ze znajomymi lub nacieszyć literaturą. Zespół projektowy w składzie PB Studio, Studiomania oraz Ipreferanalog stworzył w Gdyni-Witomino miejsce, które przyciąga nie tylko swoją funkcją. Prawdziwym magnesem jest wyróżniająca projekt architektura. Poznajcie Przystań Widna.

– Głównym założeniem projektu było stworzenie współczesnej przestrzeni publicznej, łączącej funkcje miejsca spotkań, relaksu i interakcji dla lokalnych mieszkańców z różnych grup wiekowych i społecznych – informuje architekt Adrian Mania prowadzący pracownię Studiomania.

Od początku wiadome więc było, że projekt musi przyciągać lokalną społeczność, być dla nich atrakcyjnym punktem stosunkowo nowej dzielnicy Gdyni. W starej tkance miejskiej funkcję miejsc spotkań pełniły rynki i place, o których współczesna urbanistyka nie zawsze chce pamiętać.

W tym przypadku jednak jednym z ważniejszych celów było zaprojektowanie kameralnego, wewnętrznego placu. Jak jednak stworzyć chętnie odwiedzane miejsce w hałaśliwym otoczeniu skrzyżowania ulic?

– Zaproponowaliśmy, aby budynek pełnił funkcję bariery akustycznej – zamykał się od strony ruchliwych ulic i otwierał na wewnętrzny plac – wyjaśnia architekt pracowni Studiomania.

Forma budynku została ukształtowana przez dopasowanie bryły do terenu i przysunięcie do linii zabudowy. Zastosowano też uskoki, które pełnią funkcje bariery dyfuzjnej rozbijającej dźwięk dobiegający z ulicy. Bryła została podzielona na dwie funkcjonalne części – Centrum Sąsiedzkiego i Biblioteki, dzięki czemu stworzono wizualną bramę do osiedla i budynku. Zabieg ten zapewnił lepszą czytelność założenia oraz dostosowanie budynku do istniejących ciągów pieszych i przedeptów.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

Elewacja od strony ulicy wykonana jest z drewnianych żyletek, które dzięki swej tektonice wpływają na efektywność elewacji jako ekranu akustycznego oraz zapewniają podstawę dla roślin pnących.

Elewację od strony wewnętrznego skweru wykonano jako tynkowaną, w kolorze złamanej bieli, zgodnie z wytycznymi plastyka miejskiego.

Budynki stanowią kompozycyjną i materiałową jedność z placem oraz elementami małej architektury. Posadzka placu z jasnego terrazzo łączy się z posadzką wnętrz budynków. Przechodzi płynnie na tarasowe siedziska wokół placu, dzięki czemu uzyskano optyczne i fizyczne połączenie architektury i otoczenia.

Jest plac, ale nie zapomniano o zieleni

Amfiteatralna forma siedzisk umożliwia prowadzenie zajęć, spotkań czy plenerowych seansów filmowych i sprzyja integracji mieszkańców.

W centralnej części skweru znajduje się fontanna posadzkowa, która dodatkowo szumem wody maskuje dźwięki ulicy.

Z myślą o osobach starszych zaplanowano siedziska w nasłonecznionej części placu oraz stoły szachowe zagłębione w zieleni.

Oba budynki posiadają ogólnodostępne tarasy rekreacyjne, dostępne zarówno z wnętrz budynków, jak i z placu. Cały kompleks architekci wyposażyli w spójny system identyfikacji i spełnia najwyższe standardy dostępności.

Plac uzupełniony jest zróżnicowaną niską zielenią w formie ozdobnych traw oraz drzewami owocowymi. Od strony ulicy zaprojektowano szpaler drzew oraz zieleń pnącą.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Przytulny minimalizm

Przytulny minimalizm

Gdynia | 20 stycznia 2024

Dwupoziomowy apartament w gdyńskim Orłowie projektu Karoliny Ossowskiej