Kolorowy beton ozdobą wiktoriańskiego domu w Londynie

Otrzymując zlecenie renowacji wiktoriańskiego domu Omar Ghazal i Ben Allen postanowili wykorzystać okazję do eksperymentowania ze śmiałymi metodami, których dotąd nie mieli okazji przetestować. Zupełnie się nie spodziewali, że niedługo później projekt The House Recast zostanie okrzyknięty jedną z najlepszych rewitalizacji przez prestiżową organizację New London Architecture.

Wykorzystanie barwionego betonu we wnętrzach domu

Realizacja bazuje na wykorzystaniu barwionego betonu, który dodał wigoru domowemu siedlisku emerytowanego małżeństwa. Beton wykorzystano nie tylko jako element konstrukcyjny podczas reorganizacji układu domu, ale również jako element wykończenia. Zielone kolumny i belki wytyczają strukturę przestrzeni, której funkcjonalny podział wyznaczają odpowiednio dobrane barwy. Wzbogacony pigmentem beton stał się również budulcem podłogi, schodów, blatów, zlewu, wanny oraz umywalki. Decyzja o produkcji gotowych komponentów poza miejscem budowy znacznie skróciła czas realizacji. Rozbudowa domu o kuchnię oraz dwie łazienki zajęła zaledwie trzy dni.

Tuż po betonie, ogromną rolę w projekcie odgrywa rozproszone światło. W kuchni i łazience wpada ono przez przez prześwity w żebrowo sklepionym suficie. Dodatkowe świetliki zastosowano w salonie, jadalni i gabinecie. Wykorzystując znaczną wysokość pomieszczeń projektanci zwiększyli również przestrzeń użytkową tworząc połączoną z głównymi schodami antresolę na pierwszym piętrze.

Projekt The House Recast w 2021 roku zdobył pierwsze miejsce w corocznym konkursie organizowanym przez stowarzyszenie New London Architecture (NLA) prezentującym przekrój różnorodnej zabudowy stolicy Wielkiej Brytanii.

Więcej na: www.studiobenallen.com

***

Inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu, dwa razy w tygodniu w Twojej skrzynce!  Zapisz się na nasz newsletter

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Śląski monument

Śląski monument

Katowice | 10 sierpnia 2022

Trzy połączone ze sobą pawilony obejmują 734 m kw. Dookoła - kompletna pustka

Kwintesencja prostoty

Kwintesencja prostoty

Wielkopolska | 4 sierpnia 2022

Niezwykła przemiana 20-letniego domu projektu Adama Wysockiego