Studio Onu ze Szwajcarii zaprojektowało dom na Kaszubach

„Dom Las” to projekt biura architektonicznego Studio Onu z Bazylei. Zaprojektowało ono na Kaszubach dom przypominający prostą stodołę. To przykład architektury wernakularnej, czyli czerpiącej z lokalnej architektury ludowej. Jest na co popatrzeć!

Głównym architektem domu jest Kuba Tomaszczyk, który w szwajcarskiej Bazylei prowadzi pracownię Studio Onu. Za zlecenie klienta z Polski stworzył niewielki dom na Kaszubach, który będzie „żył” w harmonii z otoczeniem, jakie stanowi przyroda wraz z pobliskimi drzewami, ale i lokalną architekturą. Czasem nie trzeba wyważać otwartych drzwi i warto wesprzeć się na tym, co znane od pokoleń.

Magazyn Design Alive

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Prowadzący Studio Onu i jego klient postanowili, że projekt będzie czerpał z najbliższego otoczenia. W ten sposób postanowili złożyć hołd starej kaszubskiej architekturze, która coraz bardziej odchodzi w zapomnienie.

Dziś coraz rzadziej można spotkać tradycyjne kaszubskie domy, które stanowią archetypową inspirację dla tego projektu mówi Kuba Tomaszczyk ze Studio Onu.

Nowy kaszubski dom składa się z dwóch brył. Przywodzą one na myśl dwie niewielkie stodoły. Nieznacznie oddalone od siebie ceglane budynki rozdziela jedynie palenisko. Bardzo przyjemne miejsce, które wręcz „namawia” do wspólnego spędzania czasu tak, jak dawniej bywało. W towarzystwie, przy rozgrzewającym i jednoczącym ogniu. Jeden z budynków pełni funkcję mieszkalną, drugi zaś mieści warsztat rolniczy.

Także i kominek w domu mieszkalnym nawiązuje do tradycyjnej roli paleniska będącego najważniejszym punktem domu. Oddziela on sypialnię z łazienką od drugiej dziennej części mieszkania. Składają się na nią jadalnia i kuchnia. W budynku wygospodarowano dodatkową przestrzeń na sypialnią. Znalazła się ona tuż pod sufitem, dokąd wiodą przypominające drabinę schody.

Przesuwne szklane drzwi w części dziennej pozwalają wyjść na taras by udać się dalej w kierunku paleniska. Dzięki temu przestrzeń wydaje się dużo większa, choć sam dom jest mały.

Elewacje obu budynków są wykończone czerwoną cegłą z lokalnej cegielni. Budulec wykonany z wydobywanej w okolicy gliny kontrastuje z grubymi perforowanymi metalowymi okiennicami i cynkowym dachem.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Bunkier… letniskowy dla małej rodziny. Co powiecie na taką propozycję?

Bunkier letniskowy

Bungenäs | 31 maja 2020

Stary bunkier przekształcony w dom wakacyjny dla małej rodziny

W odpowiedzi na bylejakość

W opozycji

Żywiec | 18 listopada 2016

Alternatywa dla wszechogarniającej bylejakości architektury letniskowej.