Tu słońce spędza urlop

Nasłonecznienie, naturalne światło i piękne krajobrazy. To właśnie one zdefiniowały projekt tego domu. Bliskość morza wpłynęła natomiast na wybór wykończeń na zewnątrz budynku. Poznajcie dom autorstwa Rui Rosmaninho, który powstał nad portugalską laguną Ria de Aveiro w miejscowości Ílhavo.

Klient miał jedno podstawowe marzenie związane z tą inwestycją. Pragnął zaspokoić swoje potrzeby związane z nowoczesnym stylem życia, łącząc jakość z minimalistycznym i współczesnym designem. Marzenie klienta stało się wytyczna dla projektanta – Riu Rosmaninho.

Nie mogło więc zabraknąć betonu i stali kortenowskiej. Znalazło się także miejsce i na tradycję. Zewnętrzne listwy ceramiczne to współczesna wersja pionowych pasów tradycyjnych „palheiros”, charakterystycznych dla tego obszaru środkowego wybrzeża Portugalii.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

We wnętrzu klientowi zależało na komfortowej, lekkiej atmosferze sprzyjającej relaksowi. W tym celu szeroko wykorzystano biele i beże oraz jasne drewno, a zwłaszcza jego surowe elementy. Sprawiają one wrażenie, jakby zostały wyrzeźbione z jednego pnia.

Wykończenie niektórych elementów wnętrza, jak i elewacji wykonano z tych samych materiałów. Dzięki temu uzyskano przyjemny efekt przenikania się przestrzeni. Sprzyjają mu również spore zaprojektowane z rozmachem okna. W sumie to one odpowiadają w największym stopniu za potęgowanie wakacyjnych emocji. Po ich otwarciu lato i słońce wkraczają do środka, goszcząc w dosłownie każdym zakamarku domu. Czego chcieć więcej? No właśnie chyba tylko stabilnej pogody. Nie zapominajmy jednak, że jesteśmy w Portugalii. Dom musiał być jednak także funkcjonalny.

Rui Rosmaninho projektuje tak, by wszyscy w jego wnętrzach czuli się komfortowo

Ma bowiem służyć także rodzinie i przyjaciołom. Przemyślano więc i detale, które sprawiają, że przestrzeń jest nie tylko przyjemna dla oka ale i wygodna. To przede wszystkim meble, które zostały zaprojektowane i wyprodukowane na wymiar. Muszą one pomieścić cały wakacyjny ekwipunek i o wiele więcej, gdyby ktoś chciał tu zagościć na dłużej. Dom musi być przecież przyjazny dla wszystkich.

Jest też wygodny w utrzymaniu czystości. Podłogi to głównie ceramika. Ta oczywiście trafiła też do toalet. Raz przybiera ona kolory charakterystyczny dla drewna. Innym razem jest po prostu tradycyjnie biała. Dom, choć jego bryła nie należy do maksymalnie prostych, zaprojektowano tak, by dawał wytchnienie i odpoczynek oczom. Promieniuje wręcz spokojem.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Z widokiem na niebo

Z widokiem na niebo

Lizbona | 28 lutego 2023

Odwiedzamy poddasze zaprojektowane przez polskie studio KEMA w Portugalii

Wiszący dom w Algarve

House of Messines

Algarve | 30 września 2020

Vítor Vilhena projektuje z dala od turystycznego zgiełku

Casa Meco. By uciec przed zgiełkiem i rodziną

Casa Meco

Aldeia | 16 maja 2020

Ascetyczna portugalska posiadłość Atelier Rua

Kino Rze?nia [zdj?cia]

Kino Rzeźnia

Madryt | 24 lutego 2014

Modelowy przykład, jak zmieniać publiczną przestrzeń.