Słoneczna Portugalia na stołecznym Wilanowie

Syta, mieszkanie na Wilanowie zaprojektowane przez pracownię Mili Młodzi Ludzie nie jest typowym rodzinnym mieszkaniem. Główną inspiracją podczas jego urządzania były podróże inwestorów, między innymi do miasta w skale Monsanto w Portugalii. Z zachwytu tym miejscem przewrotne serce mieszkania stanowi centralnie umiejscowiony złoty kamień.

Mieszkanie w oryginalnym układzie funkcjonalnym miało tylko salon z aneksem oraz dwa pokoje. Takie rozwiązanie było jednak niewystarczające dla rodziny z dziećmi.

– Aby właściciele nie musieli spać w salonie, zmieniliśmy jego układ wkładając w środek kubik tworzący sypialnię, którą zamyka wspomniany złoty kamień – wspomina Przemysław Nowak z grupy projektowej Mili Młodzi. Pomieszczenie jest przechodnie, a na jego końcu znajduje się łazienka.

Rozwiązania takie jak drzwi od podłogi do sufitu, nieotynkowane ściany i sufity, nadały projektowi surowego klimatu. Wszystko uzupełnia betonowa, wylewana posadzka oraz surowe elementy konstrukcyjne, takie jak słupy żelbetonowe.

– Tam, gdzie tylko można było, zostawiliśmy deweloperski stan, również po to, ograniczyć nadprodukcję zbędnych elementów wyposażenia wnętrz – dodaje Lech Moczulski.

Magazyn Design Alive

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 47 WIOSNA 2024

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Ponadczasowa klasyka

Ponadczasowa klasyka

Helsinki | 9 stycznia 2023

Odwiedzamy kawalerkę projektu polsko-fińskiej architektki Anny Koivumäki

Idealne dopasowanie

Idealne dopasowanie

Florencja | 8 sierpnia 2022

Mieszkanie i biuro na 42 metrach. Tak mieszka i pracuje architektka