Mieszkanie w starej fabryce

Mieszkanie w starych łódzkich zakładach przemysłu pasmanteryjnego Lenora ma swój niepodważalny urok. Niesie jednak za sobą również wiele architektonicznych wyzwań, o czym przekonać się mogła się projektantka Nastazja Kropidłowska.

115-metrowe mieszkanie przy ul. Srebrzyńskiej znajduje się bezpośrednim sąsiedztwie największego łódzkiego parku na Zdrowiu. Podziwianie okolicznej natury utrudniają natomiast tylko trzy okna znajdujące się w mieszkaniu – to efekt przystosowania dawnych zabudowań fabrycznych do warunków mieszkalnych.

Pomocny w tej kwestii okazał się naturalnie otwarty układ mieszkania dzielący się na dwie strefy: dzienną, obejmującą salon z tarasem, kuchnię oraz jadalnię, i nocna – tu znalazła się sypialnia oraz pokój dziecięcy. Nie zabrakło również garderoby, toalety z pralnią oraz dużej łazienki, dostępnych od strony korytarza.

mieszkanie w starej fabryce

Funkcjonalna przestrzeń rodzinna

Właścicielowi mieszkania zależało na minimalistycznym wystroju utrzymanym w jasnej, ciepłej kolorystyce oraz funkcjonalności dostosowanej do potrzeb rodziny. Idąc tym tropem projektantka zdecydowała się na ukrycie urządzeń kuchennych w zabudowie oraz wyeksponowanie części jadalnej. Centralny punkt stanowi tu duży stół dla 10 osób, nad którym zawisł przyciągający wzrok żyrandol marki Quasar.

W salonie pierwsze skrzypce gra marka Comforty z sofą Classic w jasnobeżowym wykończeniu oraz fotelem Oyster Lounge. Towarzyszą im również stoliki od Norr 11 oraz niesamowity, ręcznie tkany dywan Christian Lacroix. Całość dopełnia zabudowa meblowa wykonana na zamówienie, lampy TossB oraz imponujące okazy zielonej strelicji królewskiej.

Do strefy nocnej prowadzi długi korytarz, którego ściany z jednej strony pokryte są sztukaterią, a z drugiej tapetą włoskiej marki Wall&Deco. Taki zabieg zapewnił optyczne skrócenie korytarza oraz pozwolił ukryć wykończone tym samym materiałem drzwi prowadzące do toalety i garderoby.

W sypialni właścicieli postawiono na ciemniejszą kolorystykę mebli sprzyjającą relaksowi. Klimat tworzy tapeta marki Wonderwall oraz meble na zamówienie, w tym zabudowa przylegającej do pokoju garderoby. Pokój dziecięcy został utrzymany w podobnej stylistyce, za to uzupełnionej dwiema tapetami z motywem zwierzęcym. Główny zamysł tej przestrzeni zakładał łatwą modyfikację w przyszłości, aby móc ją dostosować do potrzeb dorastającego przedszkolaka.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Powiązane artykuły: