Klinika architektury

To miejsce pełne stylu i elegancji. Nie jest to jednak galeria sztuki. Wnętrze zaprojektowano z dbałością o szczegóły, tak by było komfortowe dla wszystkich jego użytkowników. Nie jest to jednak hotel. Kto jednak uwierzy, że jest to klinika stomatologiczna? Poznajcie Nawrocki Clinic Gdańsk.

To zupełnie nowe podejście do projektowania placówek medycznych. Zamiast bezdusznego pawilonu, w tym przypadku na siedzibę Nawrocki Clinc Gdańsk wybrano budynek dawnego spichlerza. Zaadaptowano go na siedzibę kliniki stomatologicznej. Jednak nie jest to tylko miejsce przyjmowania pacjentów. To również siedziba firmy, która w ten sposób chciała podkreślić swój profesjonalizm.

Przed wojną budynek był jednym ze spichlerzy gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Obsługiwał on pobliski garnizon. Inwestorom zależało na poszanowaniu historii miejsca. Stąd pomysł, aby podczas adaptowania budynku również we wnętrzu odnieść się do przeszłości. Bryła zewnętrzna objęta jest ochroną konserwatorską, dlatego w swym charakterze pozostała bez zmian.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

Właściciele chcieli, by klinika Nawrocki Clinic Gdańsk była wyjątkowa. Tak by pacjenci nie czuli się tu, jak w obiekcie medycznym. Wrażenia miały być raczej bliższe wizycie w stylowym hotelowym lobby. Stąd pracownia IFA Kamil Domachowski zaprojektowała tu m in. strefy wypoczynku. Dookoła miała wybrzmiewać muzyka. Wszystko po to, by pacjenci poczuli nową jakość obsługi. Zamiast twardych siedzisk i kolejki do gabinetu, artystyczne wrażenia i poczucie przebywania w miejscu luksusowym.

– Plan został zrealizowany. Pomieszczenia rozmieszczone są wokół centrum, które stanowi wysokie na 3 kondygnacje foyer. Na tę przestrzeń skierowana jest szklana fasada sali konferencyjnej, gdzie właściciel będzie organizował szkolenia dla lekarzy stomatologów z całego świata – informuje pracownia IFA Kamil Domachowski, która w składzie – Kamil Domachowski, Karolina Wood-Domachowska, Maciej Busch, Adrianna Jemioł, Jakub Brzuchański, Julia Selimova, Magdalena Klimowicz – zrealizowała ten ambitny projekt.

Nawrocki Clinic Gdańsk, czyli klinika stylu i designu

Foyer doświetlone jest świetlikiem w dachu. Całość wiąże spirala schodów w samym sercu kliniki. Kręte schody wykonane są w konstrukcji stalowej i obłożone fornirem z drewna orzechowego. Obiekt wyposażono również w windę i ewakuacyjną klatkę schodową.

Pojawił się tu nawet fortepian. Zawieszono go pomiędzy kondygnacjami. Pacjenci mają więc okazję posłuchać muzyki klasycznej na żywo.

Architekci chcąc podtrzymać charakter wnętrza zaproponowali naturalne materiały. Nawiązują one do pierwotnego charakteru budynku oraz dobrze ze sobą współgrają. Jest tu więc surowy beton architektoniczny, drzwi orzechowe pozbawione opasek, część ścian pozostała ceglana. Pojawiają skórzane lampy wiszące nad recepcjami. Skórzane są też kotary przy wejściu i w sali konferencyjnej

– Często podkreślamy, jak ważna jest spójność myśli inwestorów i architektów, ponieważ taka relacja ułatwia cały proces projektowy. Podczas budowy kliniki mogliśmy liczyć na wsparcie inwestorów na każdym etapie. Staraliśmy się, aby ten projekt był wizytówką właścicieli na długie lata. Cieszymy się, że efekt końcowy spełnił ich oczekiwania. Dla naszego zespołu to ważny projekt, ponieważ wdrożyliśmy w nim wiele ciekawych i nowatorskich rozwiązań. Klinika w Gdańsku Wrzeszczu to zupełnie nowe spojrzenie na architekturę w świecie medycyny – podkreśla architekt Kamil Domachowski.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Ponadczasowa geometria

Ponadczasowa geometria

Gdańsk | 6 grudnia 2023

Studio bo/sko prezentuje gdańskie wnetrza z polskim designem w roli głównej

Turkus i złoto

Turkus i złoto

Gdańsk | 15 kwietnia 2023

Prawie 300-metrowy apartament wg. projektu Mana Design