Śródmiejski azyl

Blisko rzeki i zieleni, a jednocześnie w śródmiejskiej zabudowie.  Gdańska pracownia IFA swój najnowszy projekt zrealizowała w w krajobrazie Iławy.

Otoczenie działki, na której miał stanąć dom, jest dość specyficzne. Wokół znajdują się powstałe w latach 60. XX w. bloki i domy jednorodzinne o różnych kształtach i proporcjach. Wpisanie w nie nowej bryły, która jednocześnie wniesie „powiew świeżości” i będzie dobrze zintegrowana z otoczeniem nie było więc łatwym zadaniem. Wąska działka kończy się jednak widokiem na rzekę, i to właśnie jej pejzaż podyktował rozlokowanie wjazdu od południa oraz osadzenie bryły domu tuż nad wodą.

Dom zaprojektowano tak, aby maksymalnie wykorzystać światło dzienne. Jest nowoczesny, ale jednocześnie bardzo ciepły i rodzinny.

Magazyn Design Alive

NR 48 LATO 2024

ZAMAWIAM

NR 48 LATO 2024

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Nietypowy kształt bryły w formie litery V tworzą dwa tarasy – jeden umiejscowiony od południowej strony, stanowiący przedłużenie salonu, natomiast z jadalni mieszkańcy wychodzą na patio północno-zachodnie z widokiem na rzekę. Mimo pozornej otwartości przestrzeni i bliskości ulicy obie strefy zaaranżowano tak, aby przechodnie nie widzieli, co dzieje się w środku.

– Ten projekt pokazuje, że na małych działkach można zrealizować nowoczesne i praktyczne projekty z różnorodnymi przestrzeniami dla domowników. Mimo że dom znajduje się tuż przy ulicy, to tworzy intymną przestrzeń dla jego mieszkańców – podkreśla Kamil Domachowski z pracowni IFA.

Dom ma 276 metry kwadratowe. Parter zaprojektowano w układzie otwartego studia, z którego wydzielono jedynie kameralny pokój nagrań w linii kuchni. Wyżej znajdują się pokoje dzieci, zaś samą górę domu przeznaczono dla rodziców.

Jasnym wnętrzom dodają wigoru liczne akcenty kolorystyczne – na przykład niebieska szafka magazynowa wypełniona wewnątrz czerwienią, bordowe kafle nad kuchennym blatem, kolorowe grzejniki, czerwona lodówka czy różniące się od siebie kanapy. Ciekawe są również schody, na których balustradzie przepleciono siatkę, powtarzając motyw wykończenia zewnętrznego, frontowego ogrodzenia.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Zielono mi!

Zielono mi!

Dilbeek | 2 kwietnia 2024

Niezwykła metamorfoza domu z ubiegłego wieku od Madam Architectuur

Dom z kilku domków

Dom z kilku domków

Poznań | 28 marca 2024

Leśny dom projektu PL.architekci składa się z kilku funkcjonalnych modułów

W harmonii z naturą

W harmonii z naturą

Warszawa | 12 października 2023

Oto dom, który zaprojektowali Oliwer Rasztawicki i Marta Napiórkowska

Ten dom gra w zielone

Ten dom gra w zielone

Konstancin-Jeziorna | 6 października 2023

Daje mnóstwo komfortu! To dom w Konstancinie-Jeziornie projektu BDR Architekci