Dużo szkła w Bremie

BREMA | MAC

7 października 2011 | Architektura |

Robert Konieczny, jeden z najbardziej cenionych polskich architektów, stworzył projekt domu jednorodzinnego w niemieckiej Bremie. Dzięki zastosowaniu szklanej elewacji będzie się w nim odbijać otoczenie.

Robert Konieczny, jeden z najbardziej cenionych polskich architektów, stworzył projekt domu jednorodzinnego w niemieckiej Bremie. Dzięki zastosowaniu szklanej elewacji będzie się w nim odbijać otoczenie.

Dom powstanie w willowej dzielnicy niemieckiego miasta. Zgodnie z życzeniem inwestorów, dom nie powinien wyróżniać się z otoczenia i go nie przytłaczać. To dlatego architekt, szef katowickiej pracowni KWK Promes podjął decyzję o zastosowaniu dużej ilości szkła, które zostało wpisane w fasadę budynku. Dzięki takiemu zabiegowi dom “zlewa się” z naturalnym krajobrazem, który tworzą m.in. drzewa, często już wiekowe. Fasada po prostu odbija zieleń.

Dom będzie stosunkowo duży, jego powierzchnia użytkowa to około 700 metrów kwadratowych. Architekt postanowił także zróżnicować jego funkcjonalność. Kubaturę obiektu, od wjazdu na działkę po ostatnią kondygnację, wyznacza zaginana płaszczyzna, która w zależności od potrzeb a zarazem swojego położenia pełni różne role: podjazdu, tarasu, ściany lub stropu.

Każda kolejna jego płaszczyzna wpisana w kondygnacje redukuje jednak ilość funkcji – to sprawia, że dom zmniejsza się ku górze. To zaginanie płaszczyzn z kolei nawiązuje do granic działki a także linii zabudowy, którą wyznaczają obiekty znajdujące się w sąsiedztwie.

Oczywiście dom został wpisany w przestrzeń ogrodu, dzięki temu taras staje się jego częścią. Dom wyposażono w różne funkcje: oprócz klasycznych, jak salon, kuchnia, łazienka, jadalnia, sauna czy basen znalazło się także atelier artystyczne – na wyraźne życzenie zamawiających. Poszczególne pomieszczenia mają jednak “oddech” i duży metraż, poza tym mogą się płynnie przenikać.

Więcej: www.kwkpromes.pl

Powiązane artykuły:

Wiejska ostoja rodziny architekta

Kameralny azyl

Vaucluse | 7 kwietnia 2021

MA House został zaprojektowany jako zaciszna ostoja dla rodziców architekta