Dom nad jeziorem – tu ukoisz zmysły

Projektowaniu tego domu towarzyszyło pragnienie stworzenia przestrzeni, która w harmonijny sposób będzie korespondować z otaczającym krajobrazem. Tego niełatwego zadania podjął się zespół projektantów z Atelier Starzak Strebicki z Poznania.

Ściany domu są murowane, natomiast konstrukcja dachu została wykonana z deskowanego żelbetonu wylewanego na miejscu. Dzięki temu na suficie uzyskano atrakcyjny rysunek odbitego drewna. Betonowy dach podtrzymują cienkie stalowe kolumny o przekroju litery H. Na dachu projektanci z Atelier zaprojektowali taras, z którego rozpościera się widok na jezioro i ogród. W budynku zastosowano system wentylacji z rekuperacją powietrza, a niezależność w zasilaniu budynku energią elektryczną gwarantują panele fotowoltaiczne.

Wewnątrz, na część dzienną składa się pokój połączony z kuchnią oraz jadalnia, nieopodal której znajduje się ponad pięciometrowej szerokości okno, zapewniające wspaniały widok na pobliski krajobraz. Dodatkowym elementem podkreślającym atmosferę tej części domu jest kominek. Strefę prywatną tworzą cztery sypialnie z dostępem na zadaszony taras. Do wykończenia wnętrz użyto naturalnych materiałów takich jak fornir z orzecha europejskiego, kamień i stare deski z rozebranego pomostu.

Więcej na: www.starzakstrebicki.eu

***

Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Nadmorskie ukojenie

Nadmorskie ukojenie

Gdynia | 12 stycznia 2023

120 m kw. na obrzeżach Gdyni wypełniły ciepłe kolory i funkcjonalne rozwiązania

Norwegia? Obecna!

Norwegia? Obecna!

Oslo | 27 grudnia 2022

Nowa definicja skandynawskiego designu od Kråkvik & D’Orazio

Naturalnie, że boho

Naturalnie, że boho

Baranów | 10 października 2022

Projektantki z Madde Studio w najnowszym projekcie postawiły na nowoczesne boho

Na okrągło

Na okrągło

Gdynia | 4 października 2022

Na zaproszenie pracowni Magma odwiedzamy dom czteroosobowej rodziny w Gdyni