Dom niczym amfiteatr. Tak mieszkają architekci

La Scala, dom architektów Ingrid Richards i Adriana Spence’a, rzuca wyzwanie wszystkim założeniom dotyczącym projektowania domów w przestrzeni miejskiej i w subtropikalnym klimacie.

– Istniejące przepisy urbanistyczne są bardzo ograniczające. Zakładają, że w każdym przypadku domy mają być umieszczone w centralnym punkcie działki i otoczone podwórkiem. My chcieliśmy zrobić coś całkowicie odwrotnego – wspomina Spence.

Rzeczywiście, położona na przedmieściach australijskiego Brisbane La Scala to stanowcze zerwanie ze schematami. Czerpiąc z szerokiego doświadczenia podczas realizacji innych projektów, architekci chcieli stworzyć dom, w którym to przestrzeń zewnętrzna a nie bryła domu stanowiłaby centralny punkt projektu. Powstała rezydencja to połączenie inspiracji architekturą z rejonów Morza Śródziemnego oraz Ameryki Środkowej i Południowej.

Posiadłość przypomina oazę lub wielopoziomowy amfiteatr. Warstwowo rozmieszczone tarasy pokrywają kępki trawy i pozornie dzika roślinność, a refleksy basenu tańczą na murze otaczającym ogród.

Stylistykę amfiteatru wybrano nieprzypadkowo. Projektantom zależało na aurze długowieczności, dlatego wybierając materiały do stworzenia domu, brali pod uwagę sposób, w jaki będą się starzeć. Biały beton okazał się idealnym wyborem pasującym do wizji nowoczesnego zabytku oraz upalnej pogody Brisbane. Doskonale uzupełniają go wyłaniające się zza roślinności klasyczne łuki i kolumnady nadające całości antycznego charakteru.

Więcej na: www.richardsandspence.com

***

Inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu, dwa razy w tygodniu w Twojej skrzynce!  Zapisz się na nasz newsletter

Powiązane artykuły:

Ta pływalnia to bajkowy odlot. Powstała w Chinach

Rodem z baśni

Suzhou | 17 czerwca 2020

Pływalnia jak z filmów Tima Burtona. Gdzie? W Chinach

Scandizzo House. Nowoczesny, rodzinny dom z klasyczną wiktoriańską nutą

Scandizzo House

Melbourne | 3 maja 2020

Nowoczesny, rodzinny dom z klasyczną wiktoriańską nutą

Panorama

Panorama

São Paulo | 22 marca 2020

Basen w centrum projektu brazylijskiej architektki Fernandy Marques