ZIELONO MI

TEKST: KATARZYNA ANDRZEJCZYK-BRIKS, ZDJĘCIA: TOM KUREK

WARSZAWA 30.4.2017

DESIGN MIEJSCA

Mam wrażenie, że wciąż mówimy o jedzeniu, dietach, nowych miejscach, w których warto spróbować kuchni z różnych stron świata lub rodzimych specjałów. A co jedzenie i miejsca spotkań mówią o nas?
Herbaciarnia Odette to siostrzany lokal Cukierni Odette, zaprojektowany przez poznańską pracownię UGO. Wnętrze wydaje się przytulne dzięki tapecie z charakterystycznym wzorem tropikalnych liści (Martinique), palisandrowej ladzie i fornirowanym meblom w opływowych kształtach. Efektowna, minimalistyczna lampa nad ladą, kinkiety na ścianach oraz regał z herbatami wykonano z metalu. Te akcenty w kolorze mosiądzu (złota), królującym we wnętrzach od kilku sezonów, nadają Odette wyrafinowany i elegancki charakter – dobrze koresponduje to z prestiżową lokalizacją.

Zieleń herbaciarni skontrastowana jest z piękną czerwienią pomieszczenia na drugim planie. Ta organiczna w kolorach i kształtach mieszanka jest bardzo przyjazna dla naszego oka. Styl wnętrza stanowi elegancką oprawę do słodyczy podawanych w Odette. Jeśli coś mi tu przeszkadza, to rodzaj światła, które dają kinkiety umieszczone na wysokości wzroku siedzących gości.

Adres: ul. Twarda 2/4, Warszawa. Projekt: UGO Architecture. Więcej na: www.odette.pl, www.ugo.com.pl