DINETTE. W DUCHU FRANCUSKIEJ BISTRONOMII

TEKST: JOANNA SZCZYGIEŁ, ZDJĘCIA: BASIA KULIGOWSKA, PRZEMYSŁAW NIECIECKI I MARCIN PAWŁOWSKI

WROCŁAW 7.5.2017

DESIGN MIEJSCA

Dinette to współczesne bistro i bar z przyjazną, nieformalną atmosferą, autorskim, sezonowym menu i oryginalnym wnętrzem inspirowanym wzornictwem lat 50.
Trzeci lokal pod marką Dinette projektu BUCK.STUDIO mieści się na parterze przedwojennego domu handlowego Hieronimus w historycznym centrum Wrocławia. Łączy w sobie charakterystyczne elementy poprzedników – swobodną atmosferę nieformalnej jadalni, lekkie, sezonowe menu, bogaty wybór śniadań, wypiekany na miejscu tradycyjnymi metodami chleb oraz inspirowane wzornictwem lat 50. wnętrze.

Prowadzone w duchu francuskiej bistronomii współczesne bistro z kawiarnią i własną piekarnią zostało uzupełnione tym razem o efektowną strefę barową. Do elementów wystroju znanych z dwóch wcześniejszych lokali – wspólnego stołu, okazałego kredensu z drewnianą mozaiką, marmurowej lady bufetu, dobrze widocznej, otwartej kuchni i posadzki w biało-czarną szachownicę – dołączyła spektakularna szklana ściana w kolorze malachitu i owalny, wolnostojący bar.

Obłożona ręcznie kilkoma tysiącami drewnianych szczebelków lada barowa z blatem z eleganckiego, czarnego marmuru i błyszczącym, zielonym tłem stała się centralnym punktem popołudniowo-wieczornej części bistro. Strefę poranną, w której mieści się piekarnia i serwowane są śniadania, definiuje charakterystyczna drewniana mozaika kredensu oraz wspólny, owalny stół zwieńczony żyrandolem z kilkudziesięciu białych kloszy. Wnętrze spaja jednolita kremowo-szara kolorystyka ścian i sufitów oraz wykonane na zamówienie, autorskie wyposażenie m.in. stołki barowe Finn wyprodukowane specjalnie dla Dinette przez fabrykę mebli Fameg.

Więcej na: www.buck.pl i www.dinette.pl