PRZESTRZEŃ OTWARTA NA WILANOWIE

TEKST: JOANNA SZCZYGIEŁ, ZDJĘCIA: BASIA KULIGOWSKA I PRZEMYSŁAW NIECIECKI/PION

WARSZAWA 4.2.2018

DESIGN STYL ŻYCIA

- Mieszkanie znajduje się w warszawskiej dzielnicy Wilanów, w nowo wybudowanej inwestycji. Zostało zaprojektowane dla młodej rodziny z dzieckiem. Składa się z przestrzeni otwartej z salonem, kuchnią i jadalnią, dwóch sypialni i dwóch łazienek - mówi projektant wnętrza Piotr Paradowski. - W procesie projektowym głównym założeniem było stworzyć przestrzeń jak najbardziej otwartą i jasną, jednocześnie strefową dla różnych użytkowników - mieszkanie miało być dla dwójki rodziców z dzieckiem.
Przestrzeń mieszkania w strefie jadalniano-wypoczynkowej jest spójna pod względem stylistycznym i kolorystycznym. Dominują szarości, delikatne akcenty przygaszonych kolorów, ciepłe drewno miesza się tutaj z chłodem betonowego kominka. Równowaga pomiędzy elementami z różnych materiałów jest zapewniona przez galeryjne potraktowanie ścian: mają niemal niedostrzegalny, jasnobłękitny kolor. Pokryte nim są również meble, drzwi i wnęki, przez co efekt monochromatyczności jest spotęgowany. Blat kuchennej wyspy z marmuru Bardiglio, jest odniesieniem do szarości kominka, zabudowanego w betonowej oprawie. Jadalniany stół, wykonany jest z ciepłego, surowego drewna, o rustykalnym kształcie, zestawionym z krzesłami vintage Revolt, nadaje domowej przytulności. Sypialnia rodziców to miejsce na wskroś dostosowane do relaksu i wypoczynku. Potraktowane w buduarowy sposób, sprawia wrażenie hotelowej przestrzeni o miękkich kształtach i stonowanych kolorach. Ściany wraz z zabudową pokryte są farbą w kolorze szaro-niebieskim, ocieplone miedzianymi półkami. Łazienka rodziców, to połączenie forniru palisander, marmuru Emperador Gold i płytki w odcieniach szarości. Pokój dziecięcy, to zrobiona na zamówienie konstrukcja z jasnego, świerkowego drewna w formie łóżka i domku bawialnianego połączonych ażurową przesłoną z listewek. Zapewnia przestrzeń do przechowywania, niezbędną w pokoju dziecięcym, a także miejsce do zabawy.

Meble w większości wykonane zostały na podstawie projektu i na zamówienie projektanta. Nad stołem jadalnianym zastosowane zostały lampy Gubi Multi-Lite, a nad wyspą w kuchni lampa Capsule firmy Brokis. Oświetlenie uzupełniają lampy vintage, w tym mosiężna stojąca lampa w stylu art deco.

Więcej na: www.piotrparadowski.com