GREEN LINE. DOM W NATURZE

ZDJĘCIA: PAWEŁ ULATOWSKI

WARMIA 23.8.2019

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Zielona Warmia. Sąsiedztwo jezior. Dzikie miejsca w bliskości z naturą. To tutaj ukryty został nowoczesny dom, dyskretnie wpisany w kontekst miejsca, czerpiący z tradycji regionalnej zabudowy
Autorem „Green Line” – nowego, ciekawego projektu na Warmii – jest Przemek Olczyk ze studia Mobius Architekci. Miejsce, z którym miał się zmierzyć projektant, okazało się interesującym źródłem inspiracji. Teren, którego zaledwie niewielki fragment zajął dom, posiadał naturalny fałd ziemny, który stał się dla architekta punktem wyjścia w procesie kształtowania bryły budynku. Wprowadzono żelbetową płytę zawieszona ponad opadającym terenem przedłużając górny poziom wzniesienia. W ten sposób powstała wyraźna linia, od której budynek wziął swoją nazwę i bardzo mocny charakter.

W domu zaprojektowano dwie strefy w dwóch różnych poziomach – część dzienna, parterowa i górna, nocna. Dzięki temu patrząc na dom, mamy wrażenie, że stworzyła się wewnętrzna szczelina. Budynek, mający aż 500 metrów kwadratowych powierzchni, dzięki spokojnemu wtopieniu w krajobraz, nie przytłacza wielkością. Jest delikatną i dyskretną konstrukcją wpisaną w naturalne otoczenie.

Mocne wiatry, często pojawiające się w tej części pojezierza warmińskiego, skłoniły architekta do zastosowania układu atrialnego. Parawan przeszklonych ścian budynku stworzył transparentną osłonę, dzięki czemu wewnętrzne atrium wzmocniło poczucie prywatności – w zależności od potrzeby, obecne tutaj wielkie zasłony można zasuwać i rozsuwać.

Mobius Architekci w swojej pracy starają się zapewnić klientom możliwość odbioru architektury z wnętrza domu. Taki był również zasadniczy cel projektu „Green Line”.  W myśl tej zasady architektura domu pozostaje widoczna dla jego użytkowników, będąc zarazem wartością dla otoczenia.

Dom nawiązuje mocno do tradycyjnej organizacji przestrzeni gospodarstw na terenie województwa warmińsko-mazurskiego – widoczne jest to zwłaszcza w układzie zabudowy w formie litery „L”. Do tradycyjnych wiejskich budynków nawiązuje także uproszczona forma bryły dachu o nachyleniu 45 stopni. Co ciekawe, dach budynku pokryto w większości trawą. Jedynie od strony otwartego atrium umieszczone zostały płyty z betonu.

Projekt: 2017
Realizacja: 2019
Powierzchnia: 500 m kw.
Architektura: Przemek Olczyk / Mobius Architekci