DOM NA PAGÓRKU [ZDJĘCIA]

TEKST: ŁUKASZ POTOCKI, ZDJĘCIA: TOMASZ ZAKRZEWSKI

KROSTOSZOWICE 11.11.2016

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Dom w Krostoszowicach, wsi w południowej części województwa śląskiego, to kolejna ciekawa propozycja biura architektonicznego RS+ Robert Skitek.
- Inwestor dysponował dużą działką o znacznym spadku w kierunku wschodnim. Budynek miał stanąć w najwyższym punkcie działki, przy drodze, w północno-zachodnim narożniku. Okoliczna zabudowa jest bardzo zróżnicowana i chaotyczna, głównie są to domy z lat 60 i 70-tych XX wieku. Bardziej niż mało interesujący kontekst zabudowy, zainteresował nas otaczający krajobraz. Pagórkowary teren oraz horyzont zamknięty linią lasu w tle stał się głównym punktem odniesienia. Zaprojektowany budynek wpisuje się w zastaną topografię, koresponduje z krajobrazem, otwiera się na najciekawsze widoki, jednocześnie odcinając się od pobliskiej nieciekawej zabudowy - opowiadają projektanci.

Od ulicy widzimy budynek parterowy z oddzieloną szklanym wiatrołapem częścią garażową. Charakterystyczne bryły z wymaganym skośnym dachem pokryte w całości łupkiem otoczone są betonowym murkiem wyznaczającym platformę zawierającą oprócz budynku całą strefę wejściową z podjazdem i zawieszony nad terenem drewniany taras od strony ogrodu. Część budynku mieszcząca strefę nocną jest usytuowana poniżej. Pod górnym tarasem, na poziomie gruntu znajduje się drugi taras, całkowicie zadaszony. Oba tarasy połączone są wspornikowym biegiem schodowym.

We wnętrzach biel ścian i powierzchni dachów dopełniają podłogi ze szlifowanego betonu i naturalnego drewna, szkło, drewniane schody oraz ciemne dodatki.
Na górnym poziomie znajduje się otwarta przestrzeń dzienna. W białym prostopadłościanie ukryto spiżarnię, gabinet, toaletę oraz całą zabudowę kuchni. Nad nim wygospodarowano otwartą antresolę z biblioteczką. Drewniane schody są eksponowanym elementem wnętrza.

Po zejściu na dolny poziom możemy wyjść bezpośrednio na dolny taras. Na tej kondygnacji znajdują się dwa pokoje, sypialnia główna z garderobą, łazienka, pomieszczenie techniczne z pralnią oraz bulderownia do ćwiczeń. Dodatkowo, pod garażem umieszczony jest schowek gospodarczy, dostępny z zewnątrz.

Powierzchnia: 305 m kw. Architekt: Robert Skitek, Jakub Zygmunt. Konstrukcja: Zbigniew Prucnal. Więcej na: www.rsplus.pl