KOMPROMIS NA MAŁEJ DZIAŁCE

TEKST: JOANNA SZCZYGIEŁ, ZDJĘCIA: MACIEJ JEŻYK

WARSZAWA 28.12.2017

ARCHITEKTURA

Dom dla L inaczej zwany też Domem na małej działce to najnowsza realizacja studia MFRMGR Architekci.
- Proces projektowy rozpoczął się od funkcji - dosyć rozbudowanej, głównie z uwagi na dużą liczbę domowników - opisują projektanci. - Obszerna strefa dzienna uzupełniona została o pięć sypialni, trzy łazienki i toaletę, oraz o zespół pomieszczeń gospodarczych. Głównym wyzwaniem było, z jednej strony, zmieszczenie funkcji w zwartej, ekonomicznie uzasadnionej bryle, z drugiej - wpasowanie jej w wąską działkę o nieregularnym kształcie. Wpasowanie budynku w działkę, przy jednoczesnym spełnieniu wymagań funkcjonalnych, możliwe było dzięki maksymalnym zbliżeniu się do jej granic - na minimalne dopuszczalne prawem trzy metry. Wymagało to jednak znalezienia sposobu na doświetlenie pomieszczeń mieszkalnych - osiągnięte to zostało poprzez wprowadzenie głębokich na metr loggi, w których możliwe było zainstalowanie okien. Forma dachu powstała jako kompromis między oczekiwaniami inwestora, a wymogami wynikającymi z uwarunkowań miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Inwestor zainteresowany był dachem płaskim lub o niewielkim stopniu nachylenia. Po długotrwałych poszukiwaniach kompromisowej formy dachu zdecydowaliśmy się na trzy równoległe do siebie dachy dwuspadowe, ukryte za niewysoką attyką. W założeniach budenek miał być jak najlepszej jakości przy użyciu powszechnie dostępnych materiałow. Fasada została zaprojektowana z szarej betonowej cegły ( materiału zwyczajowo używanego do budowy ogrodzeń ). Rozwiązanie to było tanie, wytrzymałe i spełniające wymogi wizualne zarówno architektów jak i klienata. Stolarka okienna została wykonana przez lokalną firmę stolarską. Założenie było aby okna wpisywały się w ten sam moduł. Zaprojektowaliśmy je tak aby przezierna szklana cześć była fixem z mniejszym otwieranym fragmentem wykonanym z drewna. Wnęki okienne również zostały obudowane kołnierzem z drewna. Z zewnątrz budynek łączy ciepłe w odbiorze drewno wnęk okiennych i stolarki ze stosunkowo zimną szarą cegłą elewacji.

Projekt zrealizowało studio MFRMGR Architekci w składzie Marta Frejda, Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Jarosław Urbański. Więcej na: www.mfrmgr.pl