Linia horyzontu w Salt Lake City

Zaprojektowana w sposób zrównoważony i z estetyczną odwagą rezydencja o wdzięcznym imieniu Wabi-Sabi autorstwa Sparano + Mooney Architecture, została zbudowana w kanionie położonym wysoko nad Salt Lake City. Jej struktura, nie tylko pod względem urody, jest kwintesencją japońskiej filozofii równowagi. 

Dla założycieli Anne Mooney i Johna Sparano, wspólna pasja do projektowania w surowym zachodnim krajobrazie Stanów Zjednoczonych od lat owocuje pracami w ekstremalnych topografiach.

Ograniczenia związane z klimatem i ukształtowaniem terenu, jak również czułość na rozwiązania, które nie ingerują a jedynie interpretują otoczenie budynku, zaowocowało także i w tym przypadku, przemyślanymi innowacyjnymi  rozwiązaniami projektowymi. 

Magazyn Design Alive

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

TRÓJMIASTO 2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 12/2024 WYDANIE SPECJALNE

Termin „wabi-sabi” to starożytna, filozoficzna zasada japońskiej kultury estetycznej, która obejmuje to, co niedoskonałe, niepełne i przemijające. Opowiada się za prostotą i uczciwością w wyrażaniu tych skromnych rzeczy w naszym świecie, które przekazują piękno w miarę upływu czasu i starzenia się.

Dlatego właśnie dom Wabi-Sabi, jest przykładem perfekcyjnej równowagi elementów statycznych, jak i dynamicznych, bo odnosi się do relacji między górami, roślinnością oraz dziką przyrodą. Budynek został zaprojektowany dla młodej rodziny.

Bryła domu jest podzielona na dwie mniejsze, które unoszą się nad krajobrazem. Północna odnoga jest zorientowana wzdłuż osi wschód-zachód i obejmuje prywatne, domowe funkcje domu. Część południowo-zachodnia jest zarezerwowana dla życia wspólnego: to miejsce spotkań towarzyskich. 

Sparano + Mooney Architecture_designalive

Zewnętrzna część pokryta jest pełnowymiarowymi pionowymi deskami cedrowymi. Odpady budowlane zostały zminimalizowane dzięki z góry przyjętej modułowości, wyrażonej w skromnym doborze materiałów. Ogólna wysokość brył została ustalona na podstawie standardowej długości Western Red Cedar Select z certyfikatem FSC, co było strategią wymagającą mniejszego cięcia i marnowania materiału.

Zaprojektowany, aby uzyskać certyfikat LEED Gold, dom Wabi-Sabi zawiera szereg zrównoważonych funkcji. System okien został zaprojektowany w strategicznych miejscach, aby wykorzystać naturalną wentylację terenu, zmniejszając w ten sposób potrzebę mechanicznego ogrzewania/chłodzenia i poprawiając jakość powietrza w pomieszczeniach. Zielony dach porośnięty jest lokalną trawą, zacieśniając relację budynku z otoczeniem.

Przemyślane podejście do materiałów i rozwiązań pro-klimatycznych jest również widoczne w doborze elementów wnętrza.

Główną dekoracją są tutaj wspomniane okna. Ściany w przeważającej mierze są białe i puste, gdzieniegdzie ocieplone sztuką współczesną w postaci obrazów. Prawdziwym spektaklem jest wędrujące słońce, którego promienie wpadają przez wielkoformatowe okna.

Surowość minimalizmu jest ocieplona przez naturalne drewno, które stanowi główny materiał wyposażenia. Znajduje się na podłogach, sufitach oraz w zabudowie kuchennej.

Minimalistyczne, zwarte bryły szafek w kuchni komplementują podłużne, matowe czarne kafelki. Równowaga tych dwóch elementów jest przełamana delikatnie błękitnym dywanem w strefie jadalni. 

Sparano + Mooney Architecture_designalive

Sparano + Mooney Architecture

Sparano + Mooney Architecture jest znane z tworzenia przestrzeni, które łączą ludzi i krajobraz. W ciągu ostatnich 25 lat zdobyli reputację jako dostawcy przełomowych projektów obiektów artystycznych i kulturalnych, takich jak muzea, sale koncertowe, projekty filmowe i teatralne oraz centra kultury, a także domów mieszkalnych osadzona w niepowtarzalnych sceneriach. Pierwsza monografia Sparano + Mooney Architecture: A Way of Working (wydana przez berlińską Hatje Cantz) podkreśla prowadzony przez biuro dialog między koncepcją a lokalizacją, a także ich zaangażowanie w zrównoważone i innowacyjne budynki.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Legenda odświeżona

Legenda odświeżona

Palo Alto | 13 maja 2023

Kalifornijskie studio przenosi nowoczesny dom z połowy stulecia w XXI wiek