Słoneczny apartament Julii Wieniawy

Miłość do dalekich podróży oraz mody, a także potrzeba wyciszenia po długim dniu pracy znalazły odbicie w dwupoziomowym apartamencie z tarasem należącym jednej z najpopularniejszych aktorek młodego pokolenia, Julii Wieniawy.

Pełna ciepłych kolorów oraz naturalnych tekstur aranżacja, uzupełniona bujną tropikalną roślinnością, to efekt inspiracji klimatem rajskiej wyspy Bali, jednej z ulubionych wakacyjnych destynacji aktorki. Za projekt odpowiadali architekci z pracowni Five Cell – Mariola Kawa i Maciej Kurkowski.

Zmysłowa lekkość

Otwarta przestrzeń strefy dziennej łączy salon, część jadalną oraz kuchnię. Na ścianach królują tu ciepłe, jasne odcienie, natomiast podłogę pokryto gładkim, jasnoszarym mikrocementem. Stonowane tło pozwoliło jeszcze lepiej wyeksponować naturalne materiały umeblowania: kamień, wiklinę, rattan oraz plecione dodatki. Za poczucie przytulności odpowiadają natomiast ręcznie wyplatane makramy, dywan o wyraźniej fakturze, ceramiczne naczynia oraz plecione abażury lamp. W kuchni większość zabudowy jest dziełem polskiej marki Ernest Rust.

Inspiracją do wystroju łazienki były abstrakcyjne wnętrza z filmów Wesa Andersona. W każdym z jego filmów dominują mocne kolory, dbałość o detal, retro klimat czy też nasycenie rozmaitymi dodatkami. Tak powstało wyraziste wnętrze, w którym różowe, połyskujące cegiełki spotykają się z żywiołowymi płytkami lastryko w towarzystwie złotych dodatków, a dostojna umywalka z kremowego onyxu spoczywa na drewnianej szafce w stylu retro.

Mieszkanie Julii Wieniawy

Mieszkanie Julii Wieniawy. Chwila wytchnienia

W sypialni uwagę przyciąga przede wszystkim okazałe łóżko Delikate, autorski projekt Five Cell dla polskiej marki ScandicSofa. Idąc dalej, za parawanem z plecionego rattanu znajdziemy garderobę, gdzie poza szafami o prostych frontach znalazł się także okazały, złoty regał prezentujący stylowe torebki i buty niczym małe dzieła sztuki. Znajdująca się za nim lustrzana ściana potęguje efekt, optycznie powiększając pomieszczenie.

W drugiej części otwartego pomieszczenia znajduje się kobieca świątynia – autorska toaletka w stylu glamour, połyskująca złotymi dodatkami, z wielkim okrągłym lustrem i podświetleniem. Szklane drzwi tuż obok niej prowadzą bezpośrednio do strefy relaksu: łazienki z wanną i elegancką szafką z ryflowanymi, beżowymi frontami, nad którą zawisła kryształowa lampa.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Sztuka prostoty

Sztuka prostoty

Montreal | 29 kwietnia 2022

Kwintesencja minimalizmu w XIX-wiecznej kamienicy

Retro w sercu Warszawy

Retro w sercu Warszawy

Warszawa | 20 kwietnia 2022

Mieszkanie dla pary artystów zaprojektowała Katarzyna Wisławska ze studia Widno