Szczerość interwencji

Jak zaprojektować rozbudowę domku z bali ze spadzistym dachem, nie niszcząc śladów jego historii? Niczego nie udawać! Architekt Paul Bernier zadecydował, że kontrast starych i nowych elementów będzie tu wyraźnie widoczny.

Właściciele posiadają ten domek na skalistym cyplu od ponad czterdziestu lat. Drewniana dacza, nazwana Cottage on The Point, usytuowana jest nad brzegiem jeziora w Quebecu. Z biegiem czasu coraz bardziej domagała się remontu – rodzina się powiększyła i przyszedł czas, aby wprowadzić tu więcej wygody i przestrzeni.

– Plan zakładał całkowitą renowację domku i jego rozbudowę, tak aby stał się otwartą, płynną i jasną przestrzenią, otwierającą się na piękne widoki na jezioro – mówi Paul Bernier.

Magazyn Design Alive

NR 46 ZIMA 2023

ZAMAWIAM

NR 46 ZIMA 2023

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

DAH NR 11 JESIEŃ 2023NR 45 JESIEŃ 2023

Harmonia drewna i kamienia

Właściciele chcieli przede wszystkim poszerzyć widok na wodę, co skłoniło architekta do zaplanowania rozbudowy w pionie i dodania do bryły drugiego piętra. Jedyną, poziomą ingerencją architektoniczną jest przedłużenie domu o werandę wychodzącą na terakotowe schody, które biegną wzdłuż naturalnego nachylenia terenu, do małej prywatnej przystani.

Najważniejszym wyzwaniem stało się więc uzyskanie ciągłości przez kontrast, czyli zachowanie harmonii w połączeniu starego i nowego. Cel ten zrealizowano dzięki użyciu tych samych kolorów, materiału i drewna, jakie miała oryginalna konstrukcja.

Paul Bernier Architecte to studio architektoniczne założone w Montrealu w 1999 roku. Jego realizacje charakteryzują się naciskiem na naturalne światło oraz nowatorskim podejściem do traktowania przestrzeni. Architekci wymyślili dodatek do zastanej bryły – monolityczną konstrukcję wykonaną z czarnych pionowych desek, z dużymi oknami.

Nowa osłonięta weranda, zainstalowana od strony południowej i wyposażona w dwa świetliki dyskretnie wpuszczone w konstrukcję, tworzy komfortowe miejsce do cieszenia się świeżym powietrzem i naturalnym światłem, które odbija się w wodzie.

Oprócz rozbudowy wnętrza całkowicie przeprojektowano, łącząc różne style: ciepły, przytulny, rustykalny, ze współczesnym minimalizmem. Masywny kamienny kominek w jednej z istniejących grubych, kamiennych ścian został odrestaurowany i jest teraz widoczny z obu stron, a nowe, wiszące schody wprowadzają do wnętrz lekki, oszczędny i nowoczesny wygląd. Meble są tu głównie drewniane, w naturalny sposób komponują się ze ścianami eksponującymi piękno tekstury kamienia. Ściany zewnętrzne otynkowano na biało, aby umożliwić energooszczędną izolację.

Paul Bernier
We wnętrzach dominują kamień, lite drewno i białe ściany, co maksymalizuje światło i podkreśla kolory otaczającej natury. 

Świetliste serce domu

Dodanie kondygnacji stworzyło spektakularny punkt obserwacyjny w głównej sypialni. Ze swojego łóżka właściciele mają niebiański widok na piękne wysokie sosny, jezioro i rozgwieżdżone nocne niebo. Dodatkowe piętro pomogło również w doświetleniu parteru. Przez duży pionowy otwór po wschodniej stronie poranne światło wpada do środka i rozjaśnia niższy poziom poprzez podłogę wykonaną z półprzezroczystego szkła.

W ten sposób serce domku, na parterze, zostało doświetlone naturalnym światłem. Duże okno na szczycie schodów służy także jako świetlik i oferuje widok na niebo w trakcie wchodzenia na górę.

Istotnym elementem, który tworzy charakter budynku, jest dach. Mimo że nadbudowano piętro, ważne było zachowanie wysokiego stropu starej chałupy. W tym celu stary dach został całkowicie usunięty i zastąpiony nowym, o identycznym nachyleniu, wspierającym nową podłogę. Na zewnątrz nadal widoczny jest stary profil dachu oryginalnego domku. Stara chata została zbudowana z bali i posadowiona na kamiennym fundamencie. Ta kamienna podstawa, zakotwiczona w skalistej skarpie, pomaga zintegrować domek z jego naturalnym środowiskiem.

Szczere podejście do projektu, osadzonego w przeszłości, lecz wymagającego zmiany, pozwoliło stworzyć idealne miejsce, do którego wszyscy prędzej czy później chcielibyśmy się przenieść na emeryturę.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Domki z widokiem na Tatry. Idealne miejsce, by odnaleźć spokój i harmonię

Z widokiem na Tatry

Zakopane | 29 czerwca 2020

Poznajcie projekt Łódeczki od pracowni Karpiel Steindel Architekci